2021.02.04.
Móra Ferenc Múzeum

Új kiadványok Szeged ikonikus személyiségeiről

2020.09.09.
Móra Ferenc Múzeum

Koronavírus történeteket gyűjtenek

2020.08.24.
Móra Ferenc Múzeum

A látogatók kedvence lett a Móra Rengeteg

2020.07.22.
Móra Ferenc Múzeum

Gábor Áron rézágyúja megérkezett Szegedre

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Cím: 6720, Szeged Roosevelt tér 1-3.
Telefonszám: (62) 549-040
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2020.09.30.
hír, Korai újkor, régészet, Török hódoltság, történelem, Újkor
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Egy török-kori tímárműhely maradványaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum régészei a szegedi belvárosban. A műhely az egykori szegedi vár falain belül működött. A lelet azért is különleges, mert épített falú örökséget az eddigi, várat érintő feltárások során nem találtak.
Török-kori tímárműhely
Régészeti feltárás zajlik Szeged belvárosában, a Móra Ferenc Múzeum épülete mögött. A régészek egy igazi különlegességet, egy török-kori tímárműhely maradványait találták meg. Az egykori épület egy 19. századi járda alatt feküdt, mely a török-korban működhetett. A falak egy részét, különböző cserzőgödröket is feltártak. Egy épített falú cserzőmedence is előkerült, ahová a kikészítésre váró bőröket lógathatták be. Emellett sok török-kori kerámiaanyag is a felszínre bukkant.

Az egykori szegedi várat érintő régészeti feltárások hosszú évek óta zajlanak Szeged belvárosában. Eddig főként a vár falának maradványait találták meg: ez az első alkalom, amikor épített falú örökséget tártak fel a szakemberek a vár falain belül.

A feltárást a Móra-múzeum körül zajló parképítési munkálatok miatt végzik el. A múzeum épülete azonban már megnyitotta kapuit: augusztus közepe óta várja a látogatókat a megújult intézmény a hét minden napján.