2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2020.09.28.
előadás, hír, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Régió, hagyomány, történet címmel rendezett konferenciát. Az eseményen Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója is előadást tartott.
Régió hagyomány történet
Régió, hagyomány, történet címmel rendezett történelmi konferenciát a szegedi Bálint Sándor Szellemi Örökségért Alapítvány és a Szőregi Baráti Társaság a szeged-szőregi faluházban. A két civilszervezet által koordinált esemény előadói között volt Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója és Bene Zoltán író, szerkesztő, esszéista, a Szeged című folyóirat főszerkesztője is.

Miklós Péter a Dél-Alföldről, mint történeti régióról beszélt, s a térséget öt dimenzió – az etnikai sokszínűség, a gazdasági tartalmak, az oktatási, kulturális és tudományos területek, valamint a határmentiség és civilizációs kontaktzóna jelleg – mentén vizsgálta. Bene Zoltán Szeged és a környékbeli falvak kapcsolatáról szólt referátumában, valamint a lokális kortárs irodalmi törekvésekben helyezte el a dél-alföldi írok világát.

A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap anyagi támogatása tette lehetővé, amelynek eredményeként a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány egy tanulmánykötet is megjelentetett erre az alkalomra.
Arany-Tóth Attila