2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2020.09.24.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az immár hetedik alkalommal szervezik meg országszerte a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét szeptember 25. és 27. között. A rendezvény célja a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatása, ezáltal a helyi kézműves közösségek kialakulásának és megerősödésének elősegítése.
Az Anyag életre kél
A rendezvény három napján országszerte megnyílnak a kézműves műhelyek, alkotóházak, műhelygalériák. A program keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel: kiállításokat tekinthetnek meg, előadásokon vehetnek részt, lesznek mesterség bemutatók, kézműves foglalkozások is. Megismerkedhetnek többek között több tájegység hímzésével, a csipkeveréssel, nemezeléssel, a paszomány készítéssel, a fonással, szövéssel, a gyapjú feldolgozásának fázisaival, a bőrművességgel, a bútorfestéssel, a fazekassággal, fafaragással, melyen belül a pásztortársadalom által készített különböző tárgyak készítése is bemutatásra kerül több helyszínen.

Lehetőség lesz a népviseletek megtekintésére, sőt egy helyszínen be is lehet öltözni ezekbe a viseletekbe. De lesz népi ékszerek készítése, kötélverés, tojásfestés, szék befonása, szalmaparipa, csutkababa készítése. A mozgásos népi játékokba is bele kóstolhatnak, s népmese foglalkozáson is részt vehetnek a kisebbek.

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hétvégéje rendezvény célja, hogy a sokszínű és egyedi programkínálattal bemutassa, hogy a műhelyek a hagyományos kulturális értékek hordozói és a tradicionális kézművesség tovább örökítő helyei. Az ott dolgozó mesterek és alkotó közösségek megújítják és továbbadják a megörökölt magas szintű tudást.