2020.09.18.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Népi szecessziós kerámiákból nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen

2020.09.18.
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Elnyerte a szép magyar könyv díjat

2020.09.15.
Szépművészeti Múzeum

Az Anna-báloktól az első gőzhajóig

2020.09.15.
Emlékpont - Fél évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ

Mögötted a törvény – előtted is az legyen!

2020.09.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Huszonöt éve alapították a Pad című irodalmi, művészeti folyóiratot Szekszárdon, az évfordulón szombaton lapszámbemutatót, koncertet, kiállítást rendeznek a tolnai megyeszékhelyen.

A periodikát 1996-ban azzal a céllal indították, hogy a Tolnában élő és az innen elszármazott alkotóknak lehetőséget adjon a megjelenésre, később sok, Szekszárdhoz kötődő szerzőtől is közöltek írásokat - mondta Jankovics Zoltán alapító-szerkesztő.

A lap rendszeresen helyet ad a szekszárdi Gacsályi József, Kis Pál István verseinek, Erdélyi Z. János műfordításainak, és - a folyóiratot is szerkesztő - Dicső Zsolt írásainak. Országos ismertséget hozott a Padnak, hogy rendszeres szerzője mások mellett Podmaniczky Szilárd, Garaczi László, Háy János és haláláig az volt Térey János is - tette hozzá. Az 500 példányban, félévente-évente megjelenő lap 2005-ben a szekszárdi születésű Csengey Dénesnek, 2012-ben a szintén ott született Mészöly Miklósnak különszámot szentelt, szintén önálló számban foglalkoztak Máté Gyula bonyhádi grafikus és Pierre Székely szobrászművész munkásságával.

Jankovics Zoltán megjegyezte: a lappal azonos nevű kulturális egyesület, amelynek tevékenységét 2014-ben Mészöly Miklós emlékplakettel ismerték el, alakítója a helyi irodalmi életnek, és részt vettek a Szekszárdi magasiskola nevű írótábor elindításában.

A 68 oldalas jubileumi lapszám szombati bemutatóján, a Babits Mihály emlékház udvarán a szerzők - többek között Jankovics Zoltán, Dicső Zsolt, Podmaniczky Szilárd, drMáriás, Gacsályi József, Kis Pál István, Erdélyi Z. János, Gulya István, Puskás Tibor, Fenes Tibor - olvasnak fel írásaikból. Az eseményen közreműködik a hazai underground zene ismert formációja, a Nulladik változat, amelynek két tagja, Puskás Tibor és Fenes Tibor a kezdetektől publikál a Padban.

(MTI)