2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Komáromi Klapka György Múzeum - Komárom
A múzeum épülete
Cím: 2900, Komárom Kelemen László u. 22.
Telefonszám: (34) 344-697
Nyitva tartás: K-V 9-17
2020.08.28.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kiváló állapotban megmaradt ókori pincét tártak fel a régészek Komáromban, az egykori katonaváros területén. A föld alatti építmény egy olyan csatornázási munka során bukkant elő, amelyet folyamatosan nyomon követnek a szakemberek, így lehetőség nyílt annak pontos dokumentálásra és megőrzésére.
Római pince feltárása Komárom
Komárom keleti felében tavasz óta folynak csatornázási munkák. A csőfektetések nyomvonala keresztül vezet a római kori Brigetio legio-táborán és az azt körülvevő katonaváros területén. A munkákat a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. koordinálásban a Komáromi Klapka György Múzeum és az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének munkatársai nyomon követik, és - a kivitelezést végző céggel szorosan együttműködve - már eddig is több szakaszon dokumentáltak fontos római kori  épületeket és emlékeket.

Mint azt az ásatás vezetője Bartus Dávid, egyetemi docens (ELTE) elmondta, a 4 x 3,5 méteres, 2 m mély római kori pincére a Szabadság utcában bukkantak. Bár az építmény keleti irányban túlnyúlt a tervezett csatorna nyomvonalán, az ottani telek tulajdonosának, Szabó Józsefnek az engedélyével lehetőség nyílt annak teljes feltárására
.
A vakolt falú pincéhez falépcső vezetett le nyugati irányból, déli oldalán pedig két világítóablak adott némi fényt. A vakolatban jól megfigyelhetőek az egykori fapolcok felfüggesztéshez tartozó nyílások és födémhez tartozó gerendafészkek nyomai. A feltárások során megtalálták a pince beszakadt tetejének maradványait is, amely alatt több kerámia tárolóedény is megmaradt. A födém alól előkerült a helyiség zárható faajtajának vas zárszerkezete.

Az előzetesen a Kr. u. 2-3. századra keltezhető pince felett az ókorban valószínűleg nem állt építmény, viszont közvetlenül mellette díszes falfestményekkel és stukkókkal díszített épület húzódott. Miután a pince teteje még az ókorban beszakadt, és a mellette álló épületet is elhagyták, az utóbbi - falfestményekkel borított, stukkókkal díszített - vályogtégla falainak egy része az épület tetőzetével együtt a pincébe dőlt bele, így azok is előkerültek a feltárások során. Ehhez az épülethez tartozhatott az ásatás egyik legszebb lelete, egy különlegesen épen maradt, női arcot ábrázoló falfestmény-részlet is.

Mint azt Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója elmondta, a most megtalált pince már a negyedik hasonló föld alatti építmény az ókori Brigetióból. Korábban már 2008-ban és 2014-2015-ben is tártak fel hasonlókat a szőnyi vásártéren.

A most feltárt építményt az ásatás után gondosan visszatemetik, és az épülő csatornát az építmény falait megóvva vezetik át fölötte.