2021.10.18.
Déri Múzeum

Elefántok a Tiltott Városban

2021.08.20.
Déri Múzeum

Titkok a sötétben

2021.05.21.
Déri Múzeum

A föld mélyének elképesztő kincsei

2021.05.20.
Déri Múzeum

Gyermeknapi zsákbamacska

2021.05.11.
Déri Múzeum

A vadász és a nyúl

2021.05.01.
Déri Múzeum

Újra megnyitja kapuit a Déri Múzeum

2021.02.24.
Déri Múzeum

A debreceni Hősök temetője - 1. rész

2021.02.19.
Déri Múzeum

Munkácsy születésnapi ajándéka

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-V 10-18
Déri Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Déri Múzeum tagintézményének, a Debreceni Irodalom Házának időszaki kiállítása a Mesés (B)irodalom címet kapta. A kiállítás játékos nosztalgiával hívta életre az úgynevezett retró mesék hőseit.
A legkisebb ugrifüles és Tüskéshátú
A magyar televízió bábtörténetének kiemelkedő alkotása, Mirr-Murr három évvel fiatalabb kistestvére, a legkisebb Ugrifüles 1975-ben indult világot látni Tüskéshátú barátjával. Ugrifülessel Csukás István Téli tücsök meséi című történetében találkozhattunk először mellékszereplőként, majd a bábsorozatban lépett elő okos és ügyes főhőssé. A kandúr történetében csak egy mesélő, Halász Judit hangját halljuk, míg az Ugrifülesnél már mindegyik figura egyedi hangot kapott: Ugrifüles Márton András hangján szólalt meg, Tüskéshátú Haumann Péterén, Brekkencs pedig Gálvölgyi Jánosén. Foky második bábsorozata, tanulva a Mirr-Murr tapasztalataiból, már sokkal több humorral, animációs geggel, hangeffekttel játszott.

A bábok mozgatása sem volt egyszerű folyamat.

A forgatás során először letettek egy figurát a játékasztalra, majd letűzték, rögzítették. Készítettek róla egy fényképet, ezután apró mozdulattal változtattak a figura testhelyzetén, és ismét fényképeztek. Ez a folyamat ismétlődött újra és újra, miközben a bábot mozgató szakember emlékezetéből előhívva imitálta például a lépés, a séta, vagy a köszönés lassú, aprólékos, élethű mozzanatát a bábfigurán. Foky Ottó a bábok mozgatásáról így nyilatkozott: „ha leteszek egy figurát a játékasztalra, azt letűzöm, és elkezdem mozgatni. Hogy egyet lépjen, legalább 24-szer kell odamenni, beállítani, visszamenni és ez így ment több milliószor az én életemben, amíg dolgoztam. Megszámlálhatatlan kilométerek.”* * * * *


A Mesés (B)irodalom kiállítás ugyan már bezárt a Debreceni Irodalom Házában, ám a kedves mesehősökkel bármikor találkozhatnak a gyerekek egy különleges játék segítségével:

Nyomozz a Mesetisztáson!
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Mesés (B)irodalom, s ennek a birodalomnak a szívében feküdt a Mesetisztás. Aki tudni szeretné, mi történik a retró mesék hőseivel miután beléptek a Mesetisztásra, annak érdemes okostelefonnal és QR-kódolvasó applikációval érkeznie a Debreceni Irodalom Házába. A különleges múzeumi nyomozás során az épület udvarán és a Mesés (B)irodalom virtuális kiállítás oldalán egyaránt találkozhatnak a rejtvénykedvelők a Tv Macival, Mirr-Murral, Gombóc Artúrral és társaival. A látogatók nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig 10-17 óráig bármikor „nyomozhatnak", ám az iskolai csoportoknak érdemes előre bejelentkezniük. További részleteket a Déri Múzeum és a Debreceni Irodalom Háza honlapján és közösségi oldalain találhatnak az érdeklődők. Ne feledjék, a Mesetisztáson mindenki elfér!
http://irodalomhaza.derimuzeum.hu/meses/ 

Veisz Bettina muzeológus