2023.08.08.
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Ezüst díjat nyert a Capa Központ AI-kampányvideója New Yorkban

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ - Budapest
Cím: 1065, Budapest Nagymező utca 8.
Nyitva tartás: K-P 14-19, Szo-V 11-19
2020.08.24.
fotóművészet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Szántói Lilla fotográfus három, különböző években, eltérő gondolati háttérrel és technikával készített munkáit mutatja be A látvány érintése című kiállítás, amely augusztus 25-én nyílik Budapesten, a Capa Központ Project Roomban.

Szántói Lilla tárlatán látható sorozatok taktilis érzékelésen alapuló jelenségeket ragadnak meg különféle fotográfiai technikákkal. A fényképek és fotókönyvek érzékeny, finom rezdüléseket, észrevételeket mutatnak meg - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Mint írják, a digitális eszközök, különösképp az érintőképernyős okostelefonok térhódításával párhuzamosan az érzékelésünk, az érintés jelentése és jelentősége is megváltozott az elmúlt években. Szántói Lilla Érintés (Touch) című sorozata a telefonok képernyőjén végzett mozdulatainkat, gesztusainkat vizsgálja. Ezek az érintések olyanok, mintha ujjunkkal absztrakt, csak pillanatokra megmaradó, majd eltűnő képeket festenénk. A fényképeken megörökített pillanatnyi jelek konkrét események lenyomatait örökítik meg.

Utazáson készített képekből áll A Szél (Wind) című sorozat és fotókönyv, amelyek pillanatképekként a természet tanulmányozására és megértésére fókuszálnak. A fényképek egy könyv lapjain jelennek meg, amely sokszorosító grafikai eljárással, úgynevezett rizográf nyomtatási technikával készült. A fotográfus legújabb, Kulcsszó: könyv (Keyword: book) című munkájának ihlető képe a családi archívumból került elő. A képen Eta mama kezében könyvvel, otthonkájában ül a kanapén. Ahogy a Fortepan online fotógyűjtemény fényképei között is fellelhető, a családi és privátképek többször előkerülő jelenete a könyvet olvasó, lapozó ember.

A sorozatból, a gyűjtemény képei közül kulcsszavazott kereséssel választott képek részleteit kiemelve, a könyvek különböző érintési módjait mutatja be. A képekhez társított kulcsszavak pedig szinte versekként működnek - írták a tájékoztatóban. Az október 31-ig nyitva tartó kiállítást Petrányi Luca építész képzőművész nyitja meg, a tárlat kurátora Gellér Judit.

(MTI)