2020.07.15.
FUGA Budapesti Építészeti Központ

Bornemisza Eszter kiállítása a Fugában

2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

FUGA Budapesti Építészeti Központ - Budapest
Cím: 1052, Budapest Petőfi Sándor utca 5.
Telefonszám: 266-2395
2020.07.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Bornemisza Eszter járványhelyzet ihlette papírpép tárgyaiból mutat be válogatást szerdától És most? címmel a Fuga Budapesti Építészeti Központ.

A matematikus Bornemisza Eszter a kilencvenes évek óta foglalkozik textilképekkel; kísérletező művészetét kifinomultság és a technikai tökélyre való törekvés jellemzi. Az utóbbi tíz évben újrahasznosított anyagokból, újságpapírokból, röntgen- és integrált áramkör filmekből, saját készítésű papírpépből készít nagyméretű áttört faliképeket, installációkat és kisebb tárgyakat - emlékeztet a Fuga által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

Bornemisza Eszter legfrissebb sorozata, az És most? a szervezők meghatározása szerint izgalmas, új útkeresés. Pár éve papírpép formálásával kezdett kísérletezni, ez a folyamat tavaly ősszel indult újra, és a koronavírus-járvány miatti karantén bizonytalanságokkal teli hónapjaiban kapott új lendületet.

"A Fuga Trezor termének falai között felszabadult lendülettel készült humanoid tárgyak lebegnek. A járvány alatt napról napra egyre kiélezettebb helyzet és az aggasztó kilátások ezekben a furcsa, játékos tárgyakban oldódtak fel. Alapvető térgeometriai formák torzítása-összeillesztése és szabad asszociációk sora alakította őket nyugtalanságunk szereplőivé" - idézi a közlemény Bornemisza Esztert.

A tárgyak alapanyagát a művész az általa betakarított sásból és gyékényből főzte. A papírpép puha és száradás utáni piszkosfehér árnyalata, lágy tapintású anyaga békés ellenpontja a karantén alatt kialakult nyugtalanító körülményeknek - áll az augusztus 15-ig látogatható kiállításról szóló közleményben.

(MTI)