2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Műcsarnok - Budapest
A Műcsarnok épülete
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 37.
Telefonszám: (1) 460-7000, (1) 363-2671
Nyitva tartás: SZERDA, CSÜTÖRTÖK, VASÁRNAP 10-18 ÓRÁIG, PÉNTEK, SZOMBAT 12-20 ÓRÁIG
2020.07.10.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A sokszínű élet megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet Terebessy L. Föld: Táj legyen táj, tengertől tengerig címmel szerdától a Műcsarnok Boxban látható kiállítása.

Terebessy L. Föld kiállítása az eredeti tervek szerint áprilisban, a Föld napja előestéjén nyílt volna meg, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani - idézi fel a Műcsarnok által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

Mint a szervezők kiemelik: időközben, a világszerte kialakult helyzetben különös aktualitást kapott ez az anyag: az alkotónak - aki negyedszázada vette fel a Föld nevet - a Műcsarnok Boxban bemutatott műveit most azzal a megerősödött gondolattal nézheti végig a közönség, hogy a tengerek által körbeölelt Föld sokszínű életének megőrzésével még jócskán van dolga az emberiségnek.

Terebessy L. Föld 1970 óta mutatja be műveit kiállítóterekben és köztereken. Közönségének választotta a szakmabelieket és a szakmán kívülieket egyaránt, utóbbiakat szintén hozzáértőnek tekintve és ezzel némileg ellentmondva a piaci viszonyok által diktált megfeleléskényszernek. Ennek talán az is az oka, hogy az anyagot és a szellemet, a megfoghatót és a megfoghatatlant konzekvensen együtt létezőként kezeli - fogalmaz a kiállítás ajánlója.

Terebessy L. Föld pályája kezdete óta a természetben található anyagokkal veszi körül magát. Fával, később kővel, bronzzal, kerámiával dolgozott és dolgozik, de a madáritató medence vagy az égetett agyag révén a vizet és a tüzet is alkotásainak részévé teszi. Archaikus karakterrel bíró figuratív vagy a tapasztalati valóságot elvont formákban megjelenítő szobrai - ahogy ő mondja: tárgyiasításai - minden esetben élő lényeket ábrázolnak vagy azok gondolatait, érzéseit teszik láthatóvá, érzékelhetővé az anyag révén.

A Reischl Szilvia által rendezett tárlat augusztus 9-ig látogatható a Műcsarnok mélyföldszinti kiállítóterében.

(MTI)