2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

2020.07.01.
hír, néprajz, régészet, Virtuális tér
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A magyar és a szlovén határtérség 124 településének kulturális örökségéből villant fel értékeket hiteles régészeti, néprajzi, kultúrtörténeti és bibliográfiai adatok alapján az a portál, amelyet kedden online mutattak be Szombathelyen.

Az e-documenta-pannonica.hu címen elérhető honlap elsősorban a Mura-vidékre és Vas megyébe érkező turistáknak nyújt segítséget útvonaluk tartalmas megtervezéséhez, de hasznos lehet a helytörténet iránt érdeklődők számára is, sőt a tudományos igénnyel összegyűjtött és megszerkesztett tartalmakat az oktatásban is jól használhatják.

Az adatbázisban jellegzetes helyekre, múzeumi tárgyakra, népszokásokra, levéltári anyagokra, neves személyekre, műemléki épületekre kereshetnek rá, de található benne néhány hanganyag - például dal és mese - is.

A honlapon egy interaktív térképen jelölték meg az értékeket, segítségével akár egy többnapos túra, barangolás is megtölthető tartalommal.

Az Európai Unió Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Programja által anyagilag is támogatott projektben a Muraszombati Muravidéki Múzeum vezetésével a Maribori Területi Levéltár, a Belatinci Idegenforgalmi Intézet, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár - Vas Megyei Levéltára vett részt.

A virtuális projektzárón elhangzott, hogy további pályázati forrásokból a honlapot frissíteni, az adatbázist pedig fokozatosan bővíteni szeretnék.

(MTI)