2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár - Budapest
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár felújított épülete
Cím: 1013, Budapest Apród u.1-3.
Telefonszám: (1) 201-1577, (1) 375-3533
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2020.07.01.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Újrarendezett emlékszobával és virtuális kiállítással ünnepli névadóját születésének évfordulója alkalmából az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum - olvasható az intézmény MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője", vagy ahogyan ezekben a hónapokban világszerte emlegetik, "a kézmosás atyja" 1818. július 1-jén született.

A járványhelyzetet követően a múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja. A szülőház emeleti terében, az állandó kiállítás részeként eddig csak eredeti és korhű bútorokból, festményekből és relikviákból álló enteriőrt láthatott a közönség, most a bicentenárium alkalmából indított vándorkiállítás visszakerült tárgyaiból egy fogadókapu és több vitrin is gazdagabb bemutatót kínál Semmelweis Ignác életének, orvosi pályájának és kultuszának legfontosabb fejezeteiből.

Látható többek között Csánky Dénes akvarellje a tabáni szülőházról, családi fényképek, a klinikai növendékek számára megfogalmazott Utasítvány a gyermekágyi láz megelőzésről, Semmelweis gyászjelentése, emlékművének és életrajzi filmjének dokumentumai.

A kiállítás kurátora Horányi Ildikó, aki azt a műtárgy- és dokumentumválogatást is elkészítette, amelyből két - magyar és angol nyelvű - virtuális kiállítás nyílt, ugyancsak Semmelweis Ignác születésnapja alkalmából.

(MTI)