2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A képen látható festményt 1976-ban kaptam szüleimtől ballagásomra. Igaz, ez csak egy pasztell, de színei, hangulata az eltelt 44 év alatt semmit sem kopott, ugyanolyan üde, és kedves emlékeket ébreszt bennem, ma is jól esik ránézni.
Az első pasztellfestményem, amelyet érettségi után kaptam.
Aztán elkezdtem gondolkozni…

Az első autómat 1989-ben vettem, de azóta talán 8 kocsim is volt, s közülük 4 vagy 5 már biztosan roncstelepeken sem található. Autóim kimentek a divatból, értékük évek alatt csak romlott. Okos telefonom alig 3 éves, de már elavult, 10 év múlva egy vacak gyerekjáték sem lesz belőle. Armani öltönyöm öreg és megkopott már, nem divatos. 44 év alatt talán egy tonna ételt is elfogyasztottam, ki tudja mennyi tokaji szamorodnit ittam meg, s tetemes részük salakanyagként a lefolyóban tűnt el. Sok pár cipőt, ruhát használtam el, de biciklit, TV-t, és még ezernyi mindenfélét, focit, borotvát, babamérleget, hintőport, gyomirtót, vetőmagot, számítógépet, nyomtatót – feleségem, családom tagjai is ugyanígy a maguk tárgyait, melyekben értékeket láttunk, találtunk. Ezek már nincsenek, értéktelenekké váltak – az étel már elfogyasztása után 1 nappal… ’76-óta már a harmadik házban lakom. Én is, és oly sokan milliókat adunk ilyen dolgokért, népszerű tárgyakért. De az a FESTMÉNY… Az valahogy nem avul el… Sőt, egyre értékesebbé válik.

Hétköznapi tárgyaink, használati eszközeink tönkremennek, elhasználódnak, amortizálódnak, kimennek a divatból, ételeink megromlanak, ha megesszük, megisszuk, eltűnnek.

A MŰTÁRGYAK azonban évszázadokig megmaradnak, értékük nem csökken, sőt emelkedhet.

Senki sem gondol arra, hogy a lakásában lévő festményt átfesse, vagy kidobja. Ha elveszti varázsát, a padlásra, vagy sufniba rakják, merthogy: ki tudja... – majd amikor megszorulnak, eszükbe jut: „Hoppá! Azok a régi festmények! Hol is vannak?” - és a galériák, aukciós házak, MÚZEUMOK jutnak az emberek eszébe, mert mindenki tudja, hogy amíg az elavult autók roncstelepeken pusztulnak, az értékes műtárgyak pedig múzeumokba kerülnek.
Bihari Puhl Levente