2020.05.28.
Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum a világjárvány idején

2020.01.23.
Néprajzi Múzeum

„Életünk napjai”

2020.09.25.
Szépművészeti Múzeum

II. Rákóczi Ferenc többször is tette itt tiszteletét

2020.09.25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Ars et virtus

2020.09.24.

Az anyag életre kel

Néprajzi Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1055, Budapest Kossuth tér 12.
Telefonszám: (1) 473-2400
Nyitva tartás: December elejétől a Néprajzi Múzeum épülete és kiállításai a költözésünk miatt nem látogathatók.
2020.06.24.
Néprajzi Múzeum
hír, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Néprajzi Múzeum kiemelt célja értékes Fényképtára és Képarchívuma anyagainak láthatóvá tétele, a hozzáférés biztosítása mindenki számára digitális formában is. A karantén idején ebből a szerteágazó anyagból állítottak össze tematikus, exkluzív válogatásokat a közönség számára az Etnológiai Archívum muzeológusai, Bata Tímea, Gebauer Hanga ésTasnádi Zsuzsa, hogy minél többen megismerhessék a Néprajzi Múzeum értékes és érdekes tartalmait.


Közel 350 000 egyedileg és több ezer csoportosan leltározott fényképfelvételével a Néprajzi Múzeum őrzi az ország egyik legjelentősebb fényképgyűjteményét. Noha önálló egységként csak 1894 óta működik, a múzeum már 1872-es megalapítása óta gyűjt papírképeket és azok eredeti negatívjait, így az 1860-as évek üvegnegatívjaitól és színezett vizitképeitől kezdve a most készült digitális felvételekig több mint 150 év néprajzi, etnológiai és antropológiai dokumentumai találhatóak meg a gyűjteményben, amelyeken a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódja elevenedik meg.

A különböző alapanyagú fényképfelvételek fizikai megőrzése mellett a múzeum kiemelt célja a fényképek láthatóvá, kutathatóvá tétele, a hozzáférés biztosítása mindenki számára digitális formában is. A kétezres évek eleje óta különböző ütemben folyamatosan zajlik a fotók digitalizálása, amelyek adatolás és szakmai ellenőrzés után folyamatosan válnak elérhetővé a múzeum online adatbázisában.

Ebből a szerteágazó anyagból állítottak össze tematikus válogatásokat a Fényképtár muzeológusai, Bata Tímea és Gebauer Hanga és. A múzeum egykori igazgatója, Jankó János 1890-es években készült felvételeitől kezdve, a vidéki fényképészek első világháború körüli műtermi fotóin, valamint női amatőrök életképein keresztül a Vasárnapi Ujság illusztrációinak alapjául szolgáló pozitívokig, számos látványos fotótörténeti csemegét osztottak meg az érdeklődő médiumokkal. A Mai Manó Bloggal való együttműködés keretében ezek a gyűjtések sorozatként jelentek meg, az index.hu közvetítésével pedig közel 930,000 oldalletöltést produkáltak, ahol egy cikk átlag elérése közel 200,000 fő körül mozgott. A záró anyag júliusban jelenik meg, de az elképzelések szerint folytatják az együttműködést, valamint a tervek szerint önálló fotós bloggal is jelentkezik még ebben az évben a Néprajzi Múzeum.

A múzeum értékes tartalmait oktatási célú felhasználásra is közreadta. A Képarchívum muzeológusa, Tasnádi Zsuzsanna a múzeum jelenleg 20 467 tételből álló,változatos összetételűRajz- és festménygyűjteményéből rajztanárok által készített gyűjtésekből készített válogatást. Ők az elsők között voltak, akik esztétikailag értelmezték a népi kultúra tárgyait, foglalkoztak a motívumok közkinccsé tételével és rendszerbe foglalásával is. Ma ezeket a rajzos dokumentációkat feldolgozva kreatívan lehet újra gondolni hagyományos mintákat és díszítményeket. A ma rajztanárainak szóló inspiratív válogatásarra buzdít, hogy a Néprajzi Múzeum hiteles rajzos gyűjtésein keresztül a népművészeti ismeretekkel nem rendelkező fiatal generációk is szabadon felfedezhessékaz ország díszítőművészetét.

Az Etnológiai Archívum anyagait prezentáló tematikus válogatások rendszeres és felhasználóbarát bemutatásához hamarosan honlapfejlesztés is társul a Néprajzi Múzeumban.