2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Néprajzi Múzeum - Budapest
Néprajzi Múzeum látványterv
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út - Ötvenhatosok tere
Telefonszám: (1) 473-2400
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.06.24.
Néprajzi Múzeum
hír, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Néprajzi Múzeum kiemelt célja értékes Fényképtára és Képarchívuma anyagainak láthatóvá tétele, a hozzáférés biztosítása mindenki számára digitális formában is. A karantén idején ebből a szerteágazó anyagból állítottak össze tematikus, exkluzív válogatásokat a közönség számára az Etnológiai Archívum muzeológusai, Bata Tímea, Gebauer Hanga ésTasnádi Zsuzsa, hogy minél többen megismerhessék a Néprajzi Múzeum értékes és érdekes tartalmait.


Közel 350 000 egyedileg és több ezer csoportosan leltározott fényképfelvételével a Néprajzi Múzeum őrzi az ország egyik legjelentősebb fényképgyűjteményét. Noha önálló egységként csak 1894 óta működik, a múzeum már 1872-es megalapítása óta gyűjt papírképeket és azok eredeti negatívjait, így az 1860-as évek üvegnegatívjaitól és színezett vizitképeitől kezdve a most készült digitális felvételekig több mint 150 év néprajzi, etnológiai és antropológiai dokumentumai találhatóak meg a gyűjteményben, amelyeken a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódja elevenedik meg.

A különböző alapanyagú fényképfelvételek fizikai megőrzése mellett a múzeum kiemelt célja a fényképek láthatóvá, kutathatóvá tétele, a hozzáférés biztosítása mindenki számára digitális formában is. A kétezres évek eleje óta különböző ütemben folyamatosan zajlik a fotók digitalizálása, amelyek adatolás és szakmai ellenőrzés után folyamatosan válnak elérhetővé a múzeum online adatbázisában.

Ebből a szerteágazó anyagból állítottak össze tematikus válogatásokat a Fényképtár muzeológusai, Bata Tímea és Gebauer Hanga és. A múzeum egykori igazgatója, Jankó János 1890-es években készült felvételeitől kezdve, a vidéki fényképészek első világháború körüli műtermi fotóin, valamint női amatőrök életképein keresztül a Vasárnapi Ujság illusztrációinak alapjául szolgáló pozitívokig, számos látványos fotótörténeti csemegét osztottak meg az érdeklődő médiumokkal. A Mai Manó Bloggal való együttműködés keretében ezek a gyűjtések sorozatként jelentek meg, az index.hu közvetítésével pedig közel 930,000 oldalletöltést produkáltak, ahol egy cikk átlag elérése közel 200,000 fő körül mozgott. A záró anyag júliusban jelenik meg, de az elképzelések szerint folytatják az együttműködést, valamint a tervek szerint önálló fotós bloggal is jelentkezik még ebben az évben a Néprajzi Múzeum.

A múzeum értékes tartalmait oktatási célú felhasználásra is közreadta. A Képarchívum muzeológusa, Tasnádi Zsuzsanna a múzeum jelenleg 20 467 tételből álló,változatos összetételűRajz- és festménygyűjteményéből rajztanárok által készített gyűjtésekből készített válogatást. Ők az elsők között voltak, akik esztétikailag értelmezték a népi kultúra tárgyait, foglalkoztak a motívumok közkinccsé tételével és rendszerbe foglalásával is. Ma ezeket a rajzos dokumentációkat feldolgozva kreatívan lehet újra gondolni hagyományos mintákat és díszítményeket. A ma rajztanárainak szóló inspiratív válogatásarra buzdít, hogy a Néprajzi Múzeum hiteles rajzos gyűjtésein keresztül a népművészeti ismeretekkel nem rendelkező fiatal generációk is szabadon felfedezhessékaz ország díszítőművészetét.

Az Etnológiai Archívum anyagait prezentáló tematikus válogatások rendszeres és felhasználóbarát bemutatásához hamarosan honlapfejlesztés is társul a Néprajzi Múzeumban.