2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum - Kaposvár
Cím: 7400, Kaposvár Fő u. 10.
Telefonszám: (20) 287-9323
Nyitva tartás: K-V 10-17
Rippl-Rónai Múzeum
biológia, hír, növénytan
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az egyik legnagyobb termetű és virágzatú vad orchideafajunk. Tömött fürtöt alkotó virágzatában a világos és a lilás színezet mértéke – ahogy a képeken is látszódik – különböző lehet az egyes egyedek között, de mérete és virágainak jellegzetességei miatt nem lehet más hazai orchideafajjal összetéveszteni. Érdekessége, hogy a virágain látható sötétebb foltok valójában lila szőrpamacsok.
Egészen világos színezetű bíboros kosbor Zselicből

Virágzási ideje májusra esik, de melegebb években – mint amilyen az idei is – már akár április közepén is kibonthatja szirmait. Elsősorban erdei faj, akár az állandó árnyékolást is kibírja, ugyanakkor melegkedvelő növény is, ezért a nyíltabb ligetes erdőkben, bokorerdőkben, erdőszéleken, erdei utak mentén képes legjobban fejlődni. Magyarországon előnyben részesíti a száraz tölgyeseket, karsztbokorerdőket, sőt egyes esetekben akár nyílt gyepekben is megtalálható.

Közép-európai flóraelem, amely Közép- és Dél-Európában, valamint a Balkánon keresztül egészen a Kaukázusig előfordul. Magyarországon általánosan elterjedt, az orchideák között a gyakoribb fajok közé tartozik: domb- és különösen hegyvidékeink száraz erdeiben még sokfelé előfordul, de néhány állománya alföldi területekről is ismert (pl. Szigetköz). Kaposvár környékén, a Zselicben és Külső-Somogyban is előfordul, bár ezeken a vidékeken a ritka fajok közé tartozik.


Nem érdemes a kiskertbe ültetni, mert ott elpusztul

Országos szinten mérsékelten veszélyeztetett, mert bár még sokfelé előfordul, általában kisebb, szétdarabolt populációi vannak. Hazánkban a túltartott vadállomány túrásai mellett a szépsége miatt virágainak leszakítása, valamint gumóinak kiásása és hazatelepítése erősen veszélyezteti. Fontos azonban tudnunk, hogy minden orchideafaj a talajban gombafonalakkal van szimbiózisban, és ha ezek nincsenek meg, akkor még a tökéletes körülmények között is elpusztul. Ezért nincs értelme soha otthoni kiskertbe telepíteni a természetből származó orchideákat, mert biztosra vehetjük, hogy ezzel elpusztítjuk őket.


Ázsiában a gumóiból frissítő ital készül

Dél-Európában és Kis-Ázsiában szintén kiássák az orchideák gumóit, de itt lisztté őrlik és szálep nevű forró, frissítő italt készítenek belőle. A lisztet Európába exportálják is, azonban hatalmas természetvédelmi problémát okoz, hogy ezeket a gumókat még mindig nem termesztett orchideák alól ássak ki, hanem a természetből, így évente nagyságrendileg 10 millió vad orchideát pusztítanak el ezeken a vidékeken. A problémát csak tetézi, hogy a Balkánon és Kis-Ázsiában sokkal magasabb az orchideák (és minden más élőlény) fajdiverzitása, magyarul sokkal több fajuk fordul elő, köztük számos olyan, amely csak rendkívül kis területeken fordul elő, vagyis helyi endemizmus. Az ilyen fajok nagyon sérülékenyek és kiemelt természetvédelmi értéket képviselnek.


Természetvédelmi értéke: 10.000 Ft

Kevesen gondolnák, de a Magyarországon előforduló vad orchideafajok száma 70 körüli. Azért nehéz megmondani pontosan, mert többnek vitatott a faji státusza, valamint mert gyakoriak a fajok közötti hibridek is. Az viszont biztos, hogy minden hazai orchideafaj, -alfaj és hibrid védett vagy fokozottan védett, ahogy a bíboros kosbor is, amelynek természetvédelmi értéke 10 000 forint.
Schmidt Péter