2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Különös könyv készítésére szánta el magát a Zamárdi Önkormányzat 2015-ben. A Balatonban található összes halfajtát igyekeztek bemutatni egy kiadványban azzal a céllal, hogy interaktív, vizuális ismeretanyagot nyújtsanak gyermekeknek. A kötetben található halfajtákat ábrázoló oldalak szomszédságában lévő üres lapokra lerajzolhatták a szemközti oldalakon megjelenített halakat, mely rajzokat aztán pályázatra beküldve, díjakat is nyerhettek az ügyes rajzolók. A könyvben különleges verseket is olvashattunk, Bodó Iván talányos megfogalmazásaiból.
Bihari Puhl Levente: Partközelben
Hogy miért is említem pont én ezt a kiadványt? Hát, nem másért, merthogy a benne található halfajtákat még abban az évben festettem a Balaton partján található lapos, permi vörös homokkövekre, mely köveket az Északi-part hegyeiből bányásztak.

Ennek a vidéknek talaja – amely egyébként kiváló bort is terem – ma is vöröses, hisz e kőzetből képződött. A halakat festés közben vette filmre a Horogra Akadva magazin szerkesztősége még abban az évben. Miután a könyv megjelent, a Balaton hidegvérű lakói szépen beúsztak Szántódpusztára, az ottani kúriaépület kiállítótermébe, hogy az odalátogató, érdeklődő turisták kíváncsi szemeinek szobrozzanak.

A Balaton halfajtáinak ilyetén megjelenítései egyedi és különleges kuriózum – legalábbis szerintem –, mely nem véletlenül vonzotta be a fentebb nevezett magazin cikkíróját, és még sokakat, egészen a Zamárdi Önkormányzatig.

A halak festése közben azért ecsetvégre kerül néhány balatoni horgász is. A Balaton halait ábrázoló kollekcióm a jelenleg Jánosházán épülő műtermemben alussza téli álmát.
Bihari Puhl Levente