2020.07.08.
Jósa András Múzeum

Magyaros mente - 42 pitykével

2020.07.08.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Szegedet a paprika helyezte földünk térképére

2020.07.07.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

A kékfestés feledhetetlen mestere

2020.07.07.
Hatvany Lajos Múzeum

Volt egyszer egy cukorgyár...

2020.07.07.
Jósa András Múzeum

A kelták csecsebecsének gyűjtötték

2020.07.07.
Déri Múzeum

A debreceni "Rajzoskola"

2020.07.06.
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Keddtől ismét várja a látogatókat a hadtörténeti múzeum

2020.06.01.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Székely találkozót, néprajzi tábort, szóló táncversenyt rendez idén a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, amelynek kiemelt programja, a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál a járványhelyzet miatt elmarad.

A kétévente rendezendő, ezúttal tizenhatodik székely találkozót október 10-én, Kismányokon a székely búcsú alkalmával tartják - mondta Illés Tibor, a szövetség elnöke az MTI-nek. Az eseményre mintegy ötszáz vendéget várnak, a hazai székely csoportok, egyesületek tagjai mellett a remények szerint akkor már a Bácskából és Erdélyből is érkezhetnek székelyek. A Sebestyén Ádám-díjat ezúttal egy határon túli személynek is átadják - tette hozzá.

A járványhelyzet miatt az eredetileg a júniusra, a szerbiai Székelykevére tervezett néprajzi tábor is elmarad, de júliusban Kismányokon Lőrincz Etel népi iparművész vezetésével fiataloknak és felnőtteknek szóló néprajzi tábort rendeznek. A táborban lesz lehetőség arra, hogy a részvevő családok megéljék a bukovinai szokásokat, és a Bonyhád melletti településen még élnek Bukovinában született idős emberek, akik fel tudják idézni a székelyek történeteit - mondta a szövetség elnöke.

A szervezet képviselői novemberben Szabadkán emlékeznek meg arról a 42 székely férfiról, akik 1994 októberében szerb partizánok áldozatául estek, és a vajdasági városban vannak eltemetve.

A szövetség idei utolsó programja november 21-én a bukovinai szólótáncverseny lesz, amelyen egyéni táncosok és párok lépnek fel legényes, verbunk, silladri táncokkal.

(MTI)