2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Hatvany Lajos Múzeum - Hatvan
Cím: 3000, Hatvan Kossuth tér 12.
Telefonszám: (37) 540-124
Nyitva tartás: K-V 10-18
Hatvany Lajos Múzeum
helytörténet, Helytörténet, hír, római katolikus, történet, vallások, vallástörténet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hatvan már a középkorban is jelentős szereppel bírt, hiszen a település az utak kereszteződésénél alakult ki. A premontrei szerzetesrend is meglátta a nagy forgalmú helység adta előnyöket, így saját monostort alapítottak Hatvanban.
A hatvani premontrei monostorból származó lelet
Az alapítás éve sajnos nem maradt fenn, emiatt több időpontot is lehetségesnek tartanak a kutatók, viszont a kutatás mai állása szerint feltehetően a 13. század elején létesülhetett a hatvani monostor, melyet Bánk fia (valószínűleg fogadott fia, tehát veje), Simon alapított Antiochiai Szent Margit tiszteletére.


Az oklevelek tanúsága szerint a monostor saját plébániával és hiteleshellyel is rendelkezett.


Bár a korban nem jellemző, hogy egy szerzetesrendnek saját plébániája legyen, a premontreiek számára azért is bírt nagy jelentőséggel ez a tény, mert a rend elsődleges feladatának a lelkipásztorságot, a hívekkel való közvetlen kapcsolatot tekintette. A hiteleshelyi tevékenység is szorosan hozzátartozott a rend életéhez, ugyanis a bencések után a premontreieknek volt a legtöbb hiteleshelye hazánkban.

Egy középkori hiteleshelyet leginkább a mai okmányirodához lehet hasonlítani: A középkori ember saját ügyeit, pereskedéseit itt foglaltathatta írásba és küldhette a királyhoz. A hatvani hiteleshely továbbá magában foglalta a premontrei rend levéltárát is. Itt őrizték a rend történetével kapcsolatos okleveleket, könyveket.


Sajnos a 1242-es mongol betörés a hatvani monostort is elérte. Az épület, benne a levéltár is elpusztult. Bár a veszély elmúltával újjáépítették a hatvani monostort és hiteleshelye 1351-ig működött is töretlenül, ezt követően már nem bocsátottak ki több oklevelet Hatvanból, így a monostor élete is hanyatlásnak indult.


A hatvani premontrei monostor épülete az évszázadok során elpusztult, nyoma sem maradt a mai városképben.

2012-ben Jankovics Norbertnek, a Grassalkovich-kastély pincéjében végzett próbafeltárás során, egy egyenes szentélyzáródású templom maradványait és egy templom körüli temető részletét sikerült megtalálnia. Sajnos, datáló lelet nem került elő a feltárás során, így pontosabb korszakolás hiányában csak következtethetünk arra, hogy a premontreiek plébániája vagy a monostorhoz tartozó templom került-e napvilágra.

A Hatvany Lajos Múzeum is őriz feltehetően a premontrei monostorhoz köthető kőfaragványokat: az egyik, a premontrei építészetre jellemző akantuszleveles pilaszter részlet, a másik pedig egy boltíves töredék.
Gál Andrea régész