2021.04.08.
Hatvany Lajos Múzeum

A konyha művészet és kultúra

2021.04.02.
Hatvany Lajos Múzeum

Nagypéntektől húsvéthétfőig

2021.03.26.
Hatvany Lajos Múzeum

Gyümölcsoltó, fecskehozó...

2020.12.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Közel Istenhez

2020.09.21.
Hatvany Lajos Múzeum

76 éve bombázták Hatvant

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2021.07.20.
Janus Pannonius Múzeum - Modern Magyar Képtár II.

A neandervölgyi ősember, Bene vitéz és Perls Ármin főrabbi

Hatvany Lajos Múzeum - Hatvan
Cím: 3000, Hatvan Kossuth tér 12.
Telefonszám: (37) 540-124
Nyitva tartás: K-V 10-18
Hatvany Lajos Múzeum
helytörténet, Helytörténet, hír, római katolikus, történet, vallások, vallástörténet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hatvan már a középkorban is jelentős szereppel bírt, hiszen a település az utak kereszteződésénél alakult ki. A premontrei szerzetesrend is meglátta a nagy forgalmú helység adta előnyöket, így saját monostort alapítottak Hatvanban.
A hatvani premontrei monostorból származó lelet
Az alapítás éve sajnos nem maradt fenn, emiatt több időpontot is lehetségesnek tartanak a kutatók, viszont a kutatás mai állása szerint feltehetően a 13. század elején létesülhetett a hatvani monostor, melyet Bánk fia (valószínűleg fogadott fia, tehát veje), Simon alapított Antiochiai Szent Margit tiszteletére.


Az oklevelek tanúsága szerint a monostor saját plébániával és hiteleshellyel is rendelkezett.


Bár a korban nem jellemző, hogy egy szerzetesrendnek saját plébániája legyen, a premontreiek számára azért is bírt nagy jelentőséggel ez a tény, mert a rend elsődleges feladatának a lelkipásztorságot, a hívekkel való közvetlen kapcsolatot tekintette. A hiteleshelyi tevékenység is szorosan hozzátartozott a rend életéhez, ugyanis a bencések után a premontreieknek volt a legtöbb hiteleshelye hazánkban.

Egy középkori hiteleshelyet leginkább a mai okmányirodához lehet hasonlítani: A középkori ember saját ügyeit, pereskedéseit itt foglaltathatta írásba és küldhette a királyhoz. A hatvani hiteleshely továbbá magában foglalta a premontrei rend levéltárát is. Itt őrizték a rend történetével kapcsolatos okleveleket, könyveket.


Sajnos a 1242-es mongol betörés a hatvani monostort is elérte. Az épület, benne a levéltár is elpusztult. Bár a veszély elmúltával újjáépítették a hatvani monostort és hiteleshelye 1351-ig működött is töretlenül, ezt követően már nem bocsátottak ki több oklevelet Hatvanból, így a monostor élete is hanyatlásnak indult.


A hatvani premontrei monostor épülete az évszázadok során elpusztult, nyoma sem maradt a mai városképben.

2012-ben Jankovics Norbertnek, a Grassalkovich-kastély pincéjében végzett próbafeltárás során, egy egyenes szentélyzáródású templom maradványait és egy templom körüli temető részletét sikerült megtalálnia. Sajnos, datáló lelet nem került elő a feltárás során, így pontosabb korszakolás hiányában csak következtethetünk arra, hogy a premontreiek plébániája vagy a monostorhoz tartozó templom került-e napvilágra.

A Hatvany Lajos Múzeum is őriz feltehetően a premontrei monostorhoz köthető kőfaragványokat: az egyik, a premontrei építészetre jellemző akantuszleveles pilaszter részlet, a másik pedig egy boltíves töredék.
Gál Andrea régész