2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Budapest Főváros Levéltára - Budapest
Cím: 1139, Budapest Teve utca 3-5.
Telefonszám: (1) 298-7518
Budapest Főváros Levéltára
Budapest, építészet, helytörténet, hír, Magyarország, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az Üllői úton álló 127 éves házat 1893-ban tervezte Schannen Ernő építész, aki Ybl Miklós és Hauszmann Alajos irodájában tanulta meg a szakmát. Több házat is tervezett a fővárosban, melyek közül kiemelkedik a Rémi Szálló, a híres Szevera-ház - melynek üvegmozaikjait Róth Miksa tervezte -, a Tauffer-palota és a Deutsch-Kaszab bérház. Bérházak is fűződnek az építész nevéhez. Vidéken pedig a Zsitvagyarmaton lévő Dőry-kastélyt és a sárvári Hatvany-Deutsch-kastélyt érdemes megemlíteni.
Üllői út a Medikus kávéházzal. (1904, Salgó Sándor fényképészete)
A Schannen-féle bérház tervei, melyek 1893. június 4-én készültek el, Budapest Főváros Levéltára Tervtárában találhatóak. A korabeli dokumentumokból kiderül, hogy a megrendelő Kohn M. B.né Schosberger Teréz volt.


Nem akárkik laktak itt

Az Üllői út és a Mária utca sarkán álló épület tulajdoni lapjából megtudhatjuk, hogy 1894. szeptember 7-én nyitotta meg kapuit. A barokkos elemeket is magánhordozó háromemeletes épület 35 évvel később két emelettel bővült. Olyan híres lakói voltak, mint Kosztolányi Dezső, Herman Ottó, Huszka Jenő, Mátrai Lajos György, Mátrai Lajos ifj. és Felvinczi Takács Zoltán.


Értelmiségi fiatalok kávéháza

Az épület érdekessége, hogy a földszinten működött a Medikus kávéház. Az első tulajdonosa, Sturm Gyula 1895 februárjától vezette a kávézót. Főleg értelmiségi fiatalok, többnyire medikusok látogatták, amely nem véletlen, mivel az épülettel szemben állt az egykori Budapesti Tudományegyetem I. sz. Sebészeti Klinikája. Gyakori látogatója volt Kosztolányi Dezső, aki 1909-ben rövid ideig a házban lakott. De megfordult itt többször a költő unokatestvére, Csáth Géza és Mednyánszky László is.

A kávéház tulajdonosai szinte évente váltották egymást, s hogy mi lehetett ennek az oka? Talán az, hogy a közeli Nagykörúton több nagy hírű kávéház is működött, mint például a Valéria vagy a Baross kávéház. A cégbírósági iratok szerint 1923. október 12-én végleg bezárta kapuit a Medikus.


Az egykori kávéház földszinti helyiségében több cég is váltotta egymást az évek alatt

A Literáris Rt., amely könyvek, folyóiratok, napilapok eladásával foglalkozott, vagy a Vinicola Rt. nagybani borkereskedés. Hosszú ideig bútorboltok-, és kereskedések voltak itt. A sportélet is helyett kapott egykoron ebben a helyiségben. 1896-tól rendszeresen találkoztak itt a Vándorkedv kerékpárkör tagjai, később pedig itt fújhatták a „Tempó, Fradi” című indulót a lelkes Fradi drukkerek (1929).

Az utolsó bútoráruház, a Bak és Társa 2017-ben szűnt meg, hogy nem sokkal később egy újabb vállalkozásnak, az Egyszülős Központnak adjon otthont, de ez már egy másik történet.
Csiffáry Gabriella