2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
hír, történelem, történet, Újkor, viselettörténet, XIX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Kedvenc műtárgyam mini-sorozatunk második darabja - muzeológusként, a gyűjtemény vezetőjeként - egy a XIX. század második feléből származó viseleti album, divatlap klasszikus női kollekciójának lapja. Gyűjteményünk viselettörténeti album-lapja a Geszler-kollekció estélyi és báli viseletét hirdeti, az 1864-es évben.
Geszler kollekció,1864-es viselet
A belvárosban, a Váci utca és a Régiposta utca sarkán működő szalon egyszerre kínált különleges anyagokat és formákat, valamint minőségi kivitelezést is. A képen a három hölgy abroncsos ruhát visel a megfelelő kiegészítőkkel - az úti kabáttól az ékszereken át a kalapokig és az ehhez tartozó hajviseletekig. Egyszerre leképezi a reformkori és magyaros divat mintáit és örökségét, valamint a virágos biedermeier anyagok jelenlétét, gazdag textil-, szín- és  formavilága a női divat és stílus utolsó, harmadik generációs abronccsal viselt öltözeteit mutatja. A párizsi és bécsi divat diktálta formai és színvilág ugyanúgy helyt kap benne, mint a magyaros minták, a zsinórozás alkalmazásának művészi formái.

Már a Színházi Intézet (jelenleg PIM-OSZMI) alapítása utáni (1952) években kerültek a gyűjteménybe viseleti és történeti jelmez albumok is. Ezen lapokat már 1954-ben elkezdték feldolgozni és leltározni. Így ez a részgyűjtemény olyan része a tervtárnak, melyet nem jómagam, aki három évtizede kutatja, őrzi a színpadi látvány kincsestárát kutattam fel, hanem elődeimtől, művészettörténész-színháztörténész kollégáktól vehettem át a gyűjtemény gondozására.

A divat- és viselettörténet, majd az ebből kinövő jelmeztörténet kutatásához az albumok és divatlapok mellett, fontos adalékként szolgál a Geszler család zsebkönyve, Családi Krónika címmel, melyben Geszler József írja le, hogyan lett a cég tulajdonosa. Az érdekes olvasmányból kiderül, hogy 1861-ben, 23 éves korában lett az Alter Antal vezette belvárosi üzlet eladója, alkalmazottja. 1864-ben már saját kollekcióját hirdette, Geszler kollekció, melynek néhány lapja gyűjteményünkben található. Miután az üzletet Alter üzletvezetői vették át - Monaszterly és Kuzmik -, a szorgalmas és tehetséges, az anyaghasználatban és szabóságban jártas Geszler cégvezető, üzlettárs lett. 39 éves korára már a cég  tulajdonosa is lett.

A rajz nemcsak a 19. századi női viseletekről ad árnyalt képet, de a színházi és estélyi öltözetek lehetőségeiről, az önálló jelmeztervezés megszületése előtti stílustörténetről is. Bár sajnos nem a teljes album került birtokunkba, csak egy-egy lapja, feltételezem, hogy a nappali és sétáló ruhák ugyanilyen kifinomultsággal jelentek meg a Geszler-kollekciókban.
Turnai Tímea