2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
gazdaság, hír, kereskedelem, színházművészet, színháztörténet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A rajz, a jelmezterv, a Primadonna címet viseli, egy vörös hajú táncosnőt ábrázol hófehér romantikus ruhában, hajához illő hosszú selyemsállal és aranyszínű fejdísszel. A rajzot a tervező-készítő szignója egészíti ki, vegyes technikával készült, az 1910-es években. A PIM-OSZMI szcenikai gyűjteményének kivételes, ugyanakkor eddig be nem mutatott, kivételes darabja.
Primadonna, Faragó Géza jelmezterv, vegyes technika
Készítője Faragó Géza (1877-1928) festőművész, grafikus, plakáttervező, színházi látványtervező, jelmeztervező alkotása. A művész rajzai számos közgyűjteményben megtalálhatóak, mint az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Galéria, a Kiscelli Múzeum, valamint itthon és külföldön is számos magángyűjtőnél is.

Már nem sokkal az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, korábbi nevén Színházi Intézet alapítása után (1952) kerültek a gyűjteménybe mind vásárlással, mind ajándékozással Faragó rajzok, melyeket az elmúlt évtizedekben bemutattunk új szerzeményi tárlatunkban, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, valamint a Múzeumi Majálison is, a Nemzeti Múzeum kertjében. De ez a rajz nem került se kiállításba, se múzeumpedagógiai rendezvénybe, mert előnyt élveztek szecessziós jelmeztervei.


A 2000-es évek elején, egy telefonhívást kaptam egy belvárosi templom plébániájáról...


...hogy Faragó nevével jelzett rajzokat találtak és szívesen ajándékoznák nemzeti közgyűjteményünknek. A művészettörténész kolléga bevonásával megtekintettük és átvettük a rajzokat, melyek a Király Színház 1910-1915 közötti előadásainak jelmezeihez készültek.

A számomra kedves rajz egyesíti magában a színházi tervezés, jelmez tervezés mesteri mivoltát, ugyanakkor a szerző-alkotó plakátművészeti és karikatúra-ábrázolásban megnyilvánuló kvalitását is. Az 1910-es években kezdett a művész ruhaházak megnyitására plakátokat készíteni, ekkor készült a Gólya Áruház számára plakátja, majd az 1920-as évek közepén jelent meg másik kedvencem rajzaiból, a Corvin Áruház megnyitásához készült grafikus plakátja. Színházi tervgyűjteményünkbe jelmeztervei kerültek, melyeket őrzünk és feldolgozunk, így adatbázisunk mellett a nemzetközi Europeana adatbázisban is elérhetők a PIM-OSZMI gyűjteményébe integrált, kimunkált, aláírásával jegyzett rajzai, tervei.

Turnai Tímea