2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeum - Budapest
Aquincumi Múzeum, Budapest
Cím: 1031, Budapest Szentendrei út 135-139.
Telefonszám: (1) 250-1650, (1) 430-1081
Nyitva tartás: IV.1-X.31.: K-V 10-18
Régészeti park nyitás: 9:00
XI.1-III.31.: K-V 10-16
A Régészeti Park látogatható az időjárástól függően nyitva tartási időben!
2020.05.24.
Aquincumi Múzeum
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A koronavírus okozta járvány miatt az Aquincumi Múzeum 2020. március 17-én ideiglenesen bezárt a látogatók előtt, minden meghirdetett program, múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés elmaradt, továbbá a kutatószolgálat és a könyvtár is szüneteltette szolgáltatásait. Az azóta eltelt időszakban a munkatársak nagy része is otthonról végezte munkáját.
újra kinyit az Aquincumi Múzeum!
Mivel a járványügyi intézkedések új szakaszba léptek Budapesten is, így az enyhítések lehetőséget teremtettek arra, hogy a fővárosban lévő szabadtéri múzeumok megnyissák kapuikat. Intézményünk kivételesen kedvező helyzetben van, hiszen nyitott Régészeti Parkkal rendelkezik, amely a többi budapesti beltéri múzeumhoz képest egyedi és különleges helyzetet teremt számára.

Ennek köszönhetően 2020. május 23-án, szombaton 9 órától az Aquincumi Múzeum újra látogatható!
Bár a múzeum belső terei és az ott lévő kiállítások csak később tekinthetők meg, a Régészeti Park is számos érdekességet tartogat. A közel 6 hektáron elterülő romváros Aquincum polgárvárosának negyedét ismerteti, a városközpont legjellemzőbb középületeivel és több tucat magánházzal. A romkert különlegességét tovább fokozza, hogy Budapest – Rómától északra – az egyetlen olyan európai főváros mely római örökségét nagyobb összefüggő területen tudja látogatói elé tárni. A többi budapesti és Pest megyei szabadtéri múzeummal szemben Aquincum az egyetlen, amely ókortörténettel foglalkozik. Kiemelt célunk, hogy fővárosunk történelmi hagyományait és kulturális örökségét minél szélesebb körben tudjuk bemutatni a nagyközönségnek.

Mivel a járványügyi intézkedések egyelőre nem engedélyezik, hogy tárlatvezetéseket illetve múzeumi foglalkozásokat szervezzünk, ezért már a kijárási korlátozások ideje alatt olyan virtuális tárlatvezetéseket készítettünk az érdeklődő közönség számára, amelyek a Régészeti Park különböző részeit bemutatva mesélnek az egykori városi életről. Ezeket a videókat használva, most élőben is bejárhatóvá válik a terület, miközben megszerezhetjük a legfontosabb információkat múzeumunk régészei tolmácsolásában. A tárlatvezetések mellett virtuális kiállítást is nyitottunk „Zseniális találmányok – innovatív ötletek. Epizódok az ókori technika történetéből” címmel. Közönségünk hétről-hétre ismerheti meg az új tárlatot a honlapon, illetve a Facebook oldalunkon keresztül, és ahogy lehetőségünk nyílik rá élőben is megtekinthetővé tesszük az új kiállítást.

Május 23-án, az újranyitás napján az Aquincumi Múzeum igazgatója, Dr. Láng Orsolya és egy római katona fogadja az első látogatókat, akik ajándékcsomagot, valamint egyedi, kézzel készített szájmaszkokat kapnak.

Az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja mellett kinyit továbbá a Fürdő Múzeum (III. kerület, Flórián téri aluljáró) és a Hercules Villa (III. kerület, Meggyfa utca 21.) is. Ezek a kiállító terek ingyenesen látogathatók.

További információ a látogatás szabályaival kapcsolatban: http://www.aquincum.hu/reszlegesen-ujra-nyit-a-muzeum/