2020.05.27.
Magyar Nemzeti Múzeum

Restaurátorok a viking mesterek útján

2020.05.27.
Jósa András Múzeum

A kelták feladták a leckét a vaskor kutatóinak

2020.05.27.
Budapest Főváros Levéltára

Kapások, vincellérek... no meg a hegymester

2020.05.27.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Vörös hajú táncosnő - hófehér ruhában

2020.05.27.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Végállomás: villamosút a Pesti paprikából

2020.05.26.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Egy Batthyány, aki még (űr)hajót épített

2020.05.26.
Hatvany Lajos Múzeum

Azok a nyakas hatvaniak

2020.05.26.
MNM Palóc Múzeuma

Áldozócsütörtök és Váróvasárnap

2020.05.21.
hír, Iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Bejelentették a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj idei nyerteseit, a győztesek terveik megvalósításához szakmai támogatást és fejenként bruttó 1,2 millió forint támogatást kaphatnak - közölte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem csütörtökön az MTI-vel.

A járványhelyzet miatt az ösztöndíjasok munkáit bemutató, március végére tervezett kiállítás és a 2019-es ösztöndíjasok bemutatása is elmaradt. A kihívások ellenére szép számban érkeztek pályázatok, melyekből a szakmai zsűri május elején kiválasztotta a nyolc leginnovatívabb designprojektet - olvasható a közleményben.

Mint írják, a 2020-as ösztöndíjasok közé került többek között Góg Angéla formatervező, akinek nyertes pályamunkájában egy száraztészta-határozó és az elkészítéshez szükséges tárgyegyüttes tervezése a cél. Veres Adrienn építész célja egy többfunkciós bútorcsalád létrehozása újrahasznosított műanyagból. A bútortervben bemutatott félipari hőpréssel előállított műanyagtáblák alternatívaként szolgálhatnak a bútorgyártásban.

Szintén az újrahasznosítás jegyében, Tóth Ádám olyan sorolható belsőépítészeti stuktúrák tervével nyerte el a zsűri bizalmát, melynek csomópontjai műanyag hulladékból, összekötő elemei pedig falécekből állnak. A felnőtteknek szánt építőjáték célja, hogy a társadalom által termelt műanyag hulladékot építőelemekké transzformálja.

Veres-Veszprémi Lili 2019-ben is ösztöndíjas volt minta- és textiltervezéssel, idén Savage Garden (Vadkert) című pályázata a kilim szőnyeg technikai és formai-strukturális adottságaira építve kíván egy ötdarabos kortárs szőnyegkollekciót elkészíteni, mely kitágítja a műfaj adta kereteket és kompozíciós sémákat.

Ösztöndíjat kapott a Perceptual Thinkers alternatív öltözékkollekció alkotója, Szalkai Dániel, aki évek óta elhivatottan foglalkozik az autizmus jelenségének részletes vizsgálatával, valamint Andrási Edina, aki az utóbbi években végzett anyagkísérletei során kidolgozott egy olyan eljárást, amellyel áttetsző, réteges, nagyméretű porcelántárgyakat készíthet. Pályázatában azt a célt tűzte ki, hogy megtervezze és kivitelezze a Lumimosa porcelánlámpája prototípusait és csomagolását.

Archetipikus terek címmel Hlatki Dorottya három tapétasorozatot tervez, Nagy Krisztina pedig vendégággyal rendelkező ülőgarnitúra kárpittervezésével foglalkozik majd a féléves ösztöndíja során a Varkoly Fiai Kft. együttműködő partner feladatkiírása keretében.

2019-ben nyolc fiatal tervező, designteoretikus vehetett részt a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj féléves programjában. A több mint harminc éve működő ösztöndíjprogram évente újabb, innovatív designprojektek és kísérletek megvalósítására nyújt lehetőséget a 35 évnél fiatalabb hazai alkotók számára. A Magyar Formatervezési Tanács kezelésében lévő program finanszírozásában az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala vesz részt - áll az összegzésben.

(MTI)