2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Magyar Nemzeti Galéria - Budapest
Magyar Nemzeti Galéria
Cím: 1014, Budapest Szent György tér 2.
Telefonszám: (1) 201-9082
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.05.19.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei több mint 30 alkotást – festményeket és grafikákat – őriznek az id. Lucas Cranach műhelyében készült több ezer mű közül: köztük a borzongató szépségű Salomét Keresztelő Szent János levágott fejével, és a maró szatírával megfestett össze nem illő párokat. Ezeket a múzeum látogatói jól ismerik az állandó kiállításból. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy Cranach nemcsak kiváló festő volt, hanem rendkívül sokoldalú vállalkozó is, akinek könyvkiadója és nyomdája, patikája és még sörfőzdéje is volt. Nem csak a 16. század művészetére gyakorolt jelentős hatást, hanem a korszak egyik legfontosabb, világtörténelmi jelentőségű fordulatában, a reformáció elterjedésében is kulcsfontosságú szerepet játszott. Színes személyiségét és Luther Mártonnal kötött barátságának történelmi jelentőségét egy animációs kisfilmben mutatjuk be, amely reményeink szerint igazi, többdimenziós hús-vér emberré teszi a nézők számára jól ismert képek alkotóját

A kisfilm Cranach szűkebb és tágabb környezetének, Wittenberg és a német fejedelemségek bemutatásával kezdődik.
A festő a wittenbergi fejedelem udvari festőjeként kezdte a pályáját, itt ismerkedett meg Luther Mártonnal is. Cranach óriási szerepet játszott a protestáns eszmék közérthetővé tételében. Luther tanainak vizuális formába öntésével, és Biblia-fordításának illusztrálásával messzemenőkig meghatározta a reformáció képi világát. Házi nyomdájában hatalmas mennyiségben nyomtatta a fametszetekkel illusztrált röplapokat, amelyek hamar eljutottak Európa szinte minden pontjára. 1522-ben ő nyomtatta ki először Luther Szeptemberi Bibliáját, a Jelenések könyvét fametszetekkel illusztrálta – ezekből az illusztrációkból a múzeum Grafikai Gyűjteménye is őriz egy példányt. Luther és Cranach kapcsolata azonban nem korlátozódott ezekre a feladatokra. Szoros barátságuk bizonyítéka, hogy a festő volt a reformátor esküvői tanúja 1525-ben, majd első fiának keresztapja is. Luther cserébe Cranach legfiatalabb lánya, Anna keresztapaságát vállalta el. A festő, az ily módon családtaggá vált Luthert, annak feleségét is szüleit is több alkalommal megfestette.

Cranach mai szemmel nézve is megdöbbentően sokféle dolgot csinált egyszerre: elsősorban festő volt és grafikus, de könyvkiadót és nyomdát is üzemeltett, kereskedő volt, üzletember és diplomata, ráadásul egy időben ő töltötte be Wittenberg polgármesterének tisztét is. Udvari művészként Európa egyik legproduktívabb és legnagyobb létszámú festőműhelyét vezette, amelyben fiai (Hans és ifj. Lucas) is tanultak és dolgoztak. Ez egy igazi nagyvállalt volt, ahol Cranach akár 36 festősegédet is foglalkoztatott egyszerre. A műhelyben a mester által létrehozott mintarajzok és sablonok alapján valóságos „sorozatgyártás” folyt. Cranach sokszor saját magát is „másolta”, egy-egy kompozícióját, például a népszerű Salomét nagy példányszámban festette meg és variálta. Összesen több mint 5000 mű került ki a műhelyéből, ebből több mint 1500 maradt fent napjainkra.

A film alkotói stábjának egy része 2017-ben fejezte be a reformáció 500. évfordulójára készült Luther életéről szóló 10 részes rajzfilmsorozatot, amit 7 különböző nyelvre fordítva oktatási segédanyagként használnak Európa számos országában. Bízunk benne, hogy kisfilmünk is hasonlóan hasznos és élvezetes segítség lesz Cranach és Luther életének megismeréséhez.