2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum - Kaposvár
Cím: 7400, Kaposvár Fő u. 10.
Telefonszám: (20) 287-9323
Nyitva tartás: K-V 10-17
Rippl-Rónai Múzeum
hír, kelta művészet, ókori művészet, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Vannak tárgyak, melyeket mindig meg kell magyarázni, ezek közé tartozik a pajzsdudor. A támadófegyverek (kard, lándzsa) mellett a védekező felszerelés fontos darabja volt a pajzs. A pajzsdudor a pajzs külső oldalán helyezkedett el, és az ellenséges támadófegyverek elhárítását szolgálta. A pajzs belső oldalán volt a fogórésze, mely szintén vasból készült. Maga a pajzs fából készült, peremén vasveretek maradtak fenn. Ezek a veretek megmaradnak a sírban, míg a farész elpusztul. A veretek elhelyezkedéséből tudjuk, hogy a kelta harcosok vastag, nagyméretű pajzsot használtak.
Kelta pajzsdudor
Ahogy a támadófegyvereken gyakran megfigyelhető díszítés, így a pajzsok vasrészein is, leggyakrabban hullámvonallal találkozunk. A farészek nem maradnak meg, de nagyon valószínű, hogy ezek is díszítettek voltak, talán az ellenség elrémítésére szolgáló rajzokkal, bár egy jól felfegyverzett kelta harcos önmagában is elég ijesztő lehetett. A csatákba, ahogy az antik történetírók többször is megemlítik, vadul vetették be magukat.

A pajzsok jóval kisebb számban kerülnek elő, mint a lándzsák vagy a kardok. A ráksi temető egyik sírjában találtak ilyen darabot. A Szabadi határában lévő kelta temető egyik sírja két darabot is megőrzött. A különösen gazdagnak tekinthető temető ezen sírjában, több kardot és három lándzsahegyet is találtak, vagyis egy gazdag, vagy egy kivételes harcos nyugodott a sírban.

Természetesen voltak szegényebb harcosok is, néha csak a pajzs külső veretének egy darabja kerül elő sírból. Soha nem fogjuk megtudni, hogy egy eredeti, teljes szépségében és fényességében is kiváló pajzs kis darabja milyen célt szolgált, talán csak emlék, vagy éppen rontás ellen szolgált.