2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
hír, kézművesség, mesterségek
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A bemutatott bodnárkörzőt, más néven cirklit 1923-ban adományozták a múzeumnak. Mivel Nyíregyházán és környékén csak a XIX. század második felében jelentek meg a bodnár-, vagy más néven kádármesterek, ezért a XX. század elején a gyűjteményben elhelyezett törött darab a mesterség jelenlétének egyik bizonyítékává vált. Feltételezhetjük, hogy az eszköz múzeumba kerülésének meghatározó oka éppen sérülése lehetett, aminek következtében használhatatlanná vált.
Bodnárkörző, XIX. század
A dongás edényeket, így hordókat, kádakat, vödröket, vajköpülőket előállító bodnárcéh jellegzetes céhes tárgyainak két domináns motívuma a hordó és a körző. E két céhjelvény közül a körző – mint nélkülözhetetlen munkaeszköz – minden műhelyben nagy számban és különböző méretekben volt jelen. A szabályos körök, ívek megrajzolására, távolságok átvetítésére szolgáló eszközt a dongák vastagságának kiméréséhez is használták. Feltételezhető, hogy egy ügyesebben faragó mester, vagy maga a bodnár fabrikálta.

A múzeum egyedi, kézzel készített darabjának szárait keményfából faragták, melyek végeit olyan facsappal fogták össze, amellyel egyben a szárakat mozgathatóvá is tették. Az egyik szárba csapolással rögzített íves falapot rögzítettek, amely a másik szárba készített nyíláson szabadon átjár. Az íves falap és a körző csúcsa között a szárak éleibe faragva az úgynevezett „magyar bajusz” motívumot fedezhetjük fel. A körzőszárak végeibe, melyeket a fa repedésének megelőzésére vasgyűrűvel fogtak körbe, vashegyeket ékeltek. A kovácsolt vashegyek L alakú kivitelezésével elérték, hogy azok a szárak külső oldalának meghosszabbításai legyenek. A tárgy egyediségének elengedhetetlen meghatározói díszítőmotívumai. A készítő a szárak felső egyharmadán szabálytalan, mégis harmonikus „csipkézett” rovátkolást alkalmazott.
 

Bóna Bernadett


Bodnárkörző
Gyűjtés helye, éve: Nyíregyháza, 1923
Készítés ideje: XIX. század
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum néprajzi gyűjteménye, ltsz. 56.970.1.
Méret: 57, 8 x 11,2 cm