2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
Nyári utcarészlet a skanzenből - a szegedi napsugaras házzal
Cím: 6767, Ópusztaszer Szoborkert 68.
Telefonszám: (62) 275-133 /103, (62) 275-133 /104
Nyitva tartás: IV. 1 -X.31.: K-V 10-18

XI.1-III.31.: K-V 10-16
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Árpád-kor, hír, Középkor, régészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén található épületek, műemlékek közül Szer templomának maradványai a legrégebbiek, az első templom építését Szent István idejére tehetjük. A hosszú évszázadok alatt a templomot bővítették, többször újjáépítették és még többször átépítették, erről a régészeti leletek tanúskodnak. Azonban az épületek tényleges kinézetéről csak sejtésünk lehet.
Ópusztaszer 3D
Milyen magasak is lehettek a templom tornyai? Hány oszlop volt a kerengőben? Mekkora kiterjedésű volt Szer mezővárosa?
Ezen kérdések megválaszolása okozta a legnagyobb nehézségeket a mintegy 15 perces 3 dimenziós animációt elkészítő 3dpast.com csapatának, valamit a szakértői munkákban közreműködő Szabó Dénes Kristóf régésznek és Turda Gábor történésznek.

Az alapvető problémát az okozta, hogy a régészek által feltárt alapozási maradványok ugyan kirajzolják és jól elkülöníthetővé teszik a különböző át- és újjáépítések fázisait, azonban ezek kapcsán az épületek valós kinézetéről egyáltalán nem kapunk információkat. Szerencsére a kiolvasható méretek, illetve a valamikori objektumok építésének időbeli meghatározása nagy segítséget jelent abban, hogy ezen attribútumok alapján olyan párhuzamokat keressünk, amelyek méretezésében, építési stílusában, illetve keletkezési idejében nagyjából egybeesnek a Szeren feltárt templomegyüttes ciklusaival. Így a különválasztott építési fázisok alapján Szer templomának megalkotásakor számtalan alkalommal siettek segítségünkre többek között a jáki, a lébényi, az ócsai, a csempeszkopácsi templom vonásai, a Sankt Gallen-i bencés anyamonostor stílusjegyei, vagy az Esztergomi Bazilika jellemzői.

A projekt szakértői szemmel legszabadabb részét az olyan összekötő események megalkotása jelentette, amelyek mintegy ok-okozatként szerepelnek a különböző építési fázisok között. Ezek egy részében, pl. az Anonymus Gestájában szereplő, Árpád és vezérei által Szeren tartott törzsi tanácskozás ábrázolásában volt lehetőségünk pontos forrásokhoz nyúlni 1-1 jurta, vagy felszerelés ábrázolásában. Azonban szerepelnek olyan események (pogánylázadás, tatár dúlás, oszmán támadás), amelyek szemléltetésében szabadjára engedhettük fantáziánkat, megalkothattuk azt a képet, amely érzékelteti ugyan a nézővel a történés mikéntjét, mégsem térünk el nagyban annak vélhető lefolyásától.

Utolsó lépésként az így elkészült panelek, 1-1 építési periódus, események, bizonyos történeti szakaszok felfűzésére került sor, amely egy olyan időutazást biztosít a néző számára, ahol a honfoglalás korától egészen a 21. század elejéig végigkövetheti Szer templomának, monostorának, mezővárosának kiépülését, virágzását, majd pusztulását.

A film megtekinthető az Ópusztszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Látogatóközpontjának 3 dimenziós vetítőtermében.

Egy kis ízelítő itt:

Turda Gábor