2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
grafika, hír, képzőművészet, színházművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Alig másfél évvel ezelőtt egy különleges kiállításunk nyílhatott meg a Pesti Vigadó földszinti tereiben - Kulisszatitkok, színház kívül, belül címmel. Terveink és jelmezgyűjteményünk kincseiből mutattuk be Jánoskúti Márta, a Vígszínháznak tervezett terveit, színpadi jelmezeit, Szűcs Edit testmaszkjait, Tordai Hajnal színpadra szánt ékszereit, jelmez-kiegészítőit, makett tárunkból pedig Szegő György Marat díszlet makettjét, mely a legendás kaposvári előadáshoz készült, valamint Orosz István plakátját, mely kiállítóhelyünk, a Bajor Gizi Színészmúzeum újra nyitására, különleges alkalomra rajzolt páholyképet jelenített meg.
Árendás József a Három nővér c. előadáshoz készített plakátja

Az azóta eltelt 20 hónap számadásra késztet: mi az, amit a kiállítás bontása után is számon tartunk, de visszakerült a színházak gyűjteményébe, és mi az, amit a PIM-OSZMI múzeumi táraiba integrálhattunk az iparművészekkel, tervezőkkel és grafikusokkal való együttműködés és egyeztetések kapcsán:

1. Árendás József Munkácsy Mihály-díjas tervezőgrafikus több mint három évtizeden át tervezett színházi plakátjait integráltuk és már meg is jelenítettük színházi adatbázisunkban is. Olyan plakátművészeti kincsekkel gyarapodtunk, mint a Három nővér zalaegerszegi, Ruszt József által rendezett előadás plakátja, vagy a Bagó Bertalan rendezte Don Juan grafikus plakátja.

2. Folyamatban van Mészáros Éva Arany Érdemkereszttel kitüntetett textilművész, divattervező olyan ünnepi öltözeteinek gyűjtése, melyek látványtechnikai anyagkísérleteket tükröznek, kulturális hagyatékunk és a Modern Etnika projekt kiemelkedő darabjai.

3. Molnár Éva ötvösművész aranyozott, ékszerkövekkel díszített szárnyas ereklyetartója ugyan még nem került a szcenikai gyűjteménybe - mint szakrális színpadi kellék -, de a 2020 őszére tervezett, az Eucharisztia ünnepségekhez készülő tárlatunk kiemelkedő darabjaként már beterveztük az utazó kiállításba és gyűjteményünk vásárlással gyarapítható műtárgyai közé is. Színpadi koronái pedig, melyeket 2018 nyarán mutattunk be, ihletet adtak a Várbazárban megvalósuló világháborús interaktív tárlathoz is, az ott látható hatalmas szent korona is az ő munkáját dicséri.

4. Rozmann Ágnes grafikusművész, Munkácsy Mihály-díjas alkotó, az MKE egyetemi docense a Színházi Világnapra tervezett plakátjait adományozta gyűjteményünknek.

5. És végül fontos megemlíteni, hogy nem csupán a szcenikai és plakát gyűjteményeink gazdagodtak, hanem érdekes dokumentumok kerülhettek topográfiai tárunkba is. Szenes István Ybl Miklós-díjas belsőépítész, Érdemes művész az Eiffel Műhelyházhoz készült digitális terveit és kisfilmjét ajánlotta fel a PIM-OSZMI közgyűjteményének. Ezzel képet kaphatunk a színházterem, a díszletraktár, a jelmeztár kialakításának terveiről is.

6. A gyűjtemény-gyarapítás alapjául szolgáló, sokszínű együttműködésben született Kulisszatitkok tárlathoz könyv-katalógus is készült, mely a rajzok, tervek, jelmezek, dokumentumok mellett szintén gyűjteményünket gyarapítja. A színházi tervezés alkotásai, az iparművészet remekei, a grafikai munka együttes bemutatása közelebb hozta egymáshoz a művészeket, eltüntette a távolságot múzeum és alkotók között, hogy ezt követően kuckóinkba visszavonulva, új alkotások és tárlatok születhessenek.

Turnai Tímea