2020.06.18.
Türr István Múzeum

Újra megnyitja kapuit a Türr István Múzeum

2020.08.13.
Szépművészeti Múzeum

BALATON

2020.08.11.
Déri Múzeum

A fényirda titkai

2020.08.11.
Jósa András Múzeum

Hamar törtek az úrasztali kancsók...

2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

Türr István Múzeum - Baja - Szentistván
A múzeum épülete
Cím: 6500, Baja - Szentistván Deák Ferenc utca 1.
Telefonszám: (79) 324-173
Nyitva tartás: III.15-XII.19.: Sze-Szo 10-16

2016. július 4-től december 31-ig a múzeum épületében folyó átalakítási munkálatok miatt az emeleti kiállítások (Élet a Dunán, Néprajzi csoportok Baja környékén) zárva tartanak, és szünetel a kutatószolgálat is.
2020.04.28.
hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Gyűjtést indított a bajai, a bácsalmási és a jánoshalmi járásban a veszélyhelyzethez kapcsolódó kordokumentumokból rendezett kiállításához a bajai Türr István Múzeum - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.

N. Kovács Zita elmondta: a bajai Türr István Múzeum szeretné összegyűjteni és megőrizni az utókornak a március 11-étől érvényben lévő veszélyhelyzethez kapcsolódó dokumentumokat, fényképeket, személyes történeteket, a karanténvilág sajátosságait, különleges életképeit, később, a veszélyhelyzet megszűnését követően pedig annak tárgyi emlékeit is.

Az intézmény muzeológusai már létrehoztak egy "karanténkollekciót" védőmaszkokból, amelyet szeretnének kiegészíteni és folyamatosan gyarapítani a védekezéshez, valamint a házi karanténban, távoktatásban használt eszközök, tárgyak fényképeivel, rövid videófelvételekkel, az elszigeteltséghez, a védekezéshez, a távoktatáshoz kapcsolódó történetekkel, gyermekrajzokkal, dokumentumokkal.

A leveleket, történeteket, fényképeket, rövid filmfelvételeket, hanganyagokat, művészeti alkotásokat és minden egyéb információt, dokumentumot a karantengyujtes@gmail.com címre várják. A beküldött anyagokból a gyűjtés időszakában folyamatosan válogatást mutatnak majd be az intézmény honlapján, a www.bajaimuzeum.hu-n és közösségi oldalán.

A múzeumigazgató elmondta: felhívásuk nyomán az elmúlt napokban érkeztek kedves történetek a kiüresedett világ életképeiről, különleges fotósorozatok a húsvéti karanténlocsolásról és egy húsvéti karanténtortáról, valamint a bajai munkahelyeken viselt maszkok és védőfelszerelések sokszínűségéről. Kaptak rövid videófelvételeket orgonaimprovizációkról és megérkezett az első karanténfilm is, amelyet a Sugovica Vízilabda Sportegyesület sportolói készítettek az elzártságban egymást keresve.

Ezen kívül naponta frissítik a bajai Türr István Múzeum munkatársai a veszélyhelyzetben elindított online albumukat is egy-egy kiállítási tárgyuk bemutatásával. A fényképekhez kapcsolódó történetek nyomán megelevenedik egy-egy történelmi esemény, elfeledett szokás vagy bajai emlék.

Egyebek mellett bemutattak már törött kaszapengékből készített káposztagyalut, a török kardként ismert jatagánt, a kenyérsütéshez használatos kovászfát, a bajai hidat felrobbantó második világháborús bombából származó repeszeket, a fényképeknek térbeli hatást kölcsönző sztereoszkópot, egy a 13. századra datált, Szent Pétert ábrázoló pecsétnyomót is. A gyűjtemény egyes darabjairól a múzeum honlapján és közösségi oldalán bemutatott rövid leírásokból kiderül, hogy honnan érkezett az intézménybe, ki és mire használta.

(MTI)