2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Hatvany Lajos Múzeum - Hatvan
Cím: 3000, Hatvan Kossuth tér 12.
Telefonszám: (37) 540-124
Nyitva tartás: K-V 10-18
Hatvany Lajos Múzeum
festészet, hír, hírességek, képzőművészet, Munkácsy Mihály
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Pákh-gyűjteményben található az a - Munkácsy Mihály első megőrzött kompozíciójaként számon tartott - vázlatrajz, amelyet Munkácsy tanára, Szamossy Elek (1826-1888) ajándékozott Szász Károlynak, amikor ő a vallás- és oktatásügyi miniszteri tanácsosi tisztet 1876 és 1884 között betöltötte. Szász Károly számára a Munkácsy Mihállyal való szellemi és személyes találkozásra csak 1882-ben nyílt lehetőség.
Munkácsy: Krisztus Pilátus előtt (előkészítő vázlat)

Szász Károly (1829-1905) református lelkészként, majd 1884 és 1903 között a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökeként szolgált. Egyházkerületi munkálkodásának kiemelkedő forrásértékkel bíró feljegyzései – az 1890-es évek elején végzett vizitációi alkalmával felvett jegyzőkönyvekben szerepelnek, amelyeket az egyháztörténeti kutatás és az etnográfia sem elemzett még eléggé – a Ráday Levéltárban találhatók meg. Szász Károly Hatvan városához is kötődött, mivel 1898-ban ő végezte a hatvani protestáns, a mai református templom felszentelését.

Szász Károly az irodalmi közéletben is kiemelkedő szerepet vállalt: műfordítói és költői munkásságát elismerve a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé választotta. Verseinek ihlető forrása több alkalommal egy-egy nevezetes kulturális vagy egyháztörténeti esemény volt. Költeményeit a Vasárnapi Ujság című hetilap jelentette meg.

Versben fejezte ki érzéseit 1890-be -, a gönci Károlyi Gáspár szobor leleplezése, illetve a budai Szilágyi Dezső téri templom felszentelése alkalmával - az 1896-ban írt Budai harangok című költeményében.


Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményének 1882 februárjában, Budapesten tartott bemutatója alkalmával írta Szász Károly azt a versét, melynek első versszaka a következőképpen hangzik:

Krisztus Pilátus előtt
Munkácsy képéhez

Ott áll! — Az Isten-szív fájdalma/
Kínban vonaglik ajakin:/
Hogy ellene ez a nép vall ma,/
Mely pálmát hinte odakinn./
Tegnap: „Hozsanna!” Ma: „Feszítsd meg!”/
Töviset hajt a pálma-ág./
S keresztre kéri ím az Istent/
Gaz söpredéked, oh világ!/…


Munkácsy Mihály szülőházának falán, Munkácson az 1882. március 3-án felavatott emléktáblán is Szász Károly által megfogalmazott felirat olvasható:

E házban született 1844. február 20-án Munkácsy Mihály/
Honszerző Árpád e helyütt pihené ki nagy útját/
Sasszeme itt villant őse hazája felé/
Itt született Munkácsy Mihály/ innen kelé útra/
S új eszményi hazát hódita láng ecsete/

Munkácsy Mihály szülőházát a XX. század második felében lebontották, de a helyébe emelt épület falán elhelyezett új emléktáblán is olvasható a fent idézett felirat.

Millisits Máté