2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend
A múzeum a Batthyány-Strattmann-kastély épületében találató.
Cím: 9900, Körmend Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
Telefonszám: (94) 410-425
Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18
XI.1-IV.30.: K-Szo 10-16
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
hír, őslénytan
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nem tudom, máshol hogyan van ez, de ha a korosztály olyan, én kérdéssel kezdem a tárlatvezetést. A kérdés, itt a körmendi múzeumban, így hangzik: „Tudja-e valaki, hogy milyen állat a „Jégkorszak” című rajzfilm főszereplője?”
Mamutfog a körmendi múzeumban
A hatás általában felér egy petárda-robbanással, vagy egy ébresztő hidegvizes fürdővel. Valahogy a tisztelt Látogató nem ezt várja azután, hogy egy óságos folyosón, melynek falán ősök képei sorakoznak, végigmegy és benyit a kivilágított tárlókkal övezett múzeumba... Aztán értetlenség vagy mosolygás következik és a várakozás. Előbb-utóbb, általában a fiatalabb korosztályból, valaki kiböki: „Hát, a Mani!” Bólintok. Anyuka néz, apuka néz - jó esetben tudja, miről van szó -, nagymami büszke - a gyerek olyasmit tud, amit ők nem! Ez igen!

Nos, a jelenet számtalanszor lejátszódott már. Ez a bevezető. Ugyanis a legelső tárlóban, szépen megvilágítva egy mamut zápfog látható - a maga recés felületével és foghoz képest megdöbbentő méretével. Nem a fontossága miatt az első látnivaló, hanem mert időrendben az első a Körmend város történetét bemutató dolgaink közül, pár háromujjú ló, egy gyapjas orrszarvú csontdarabja és egy földtani szelvény édes-bús társaságában. A következő tárlóban már - a Dunántúlon szinte kötelező darab, római cserépmécses, császárportrékkal díszes pénzek.

Aztán jön a kérdés: „És, ezt itt találták a környéken?” Igen, ilyen tekintetben szerencsésnek mondható a környék. Nagy folyónk - mihez képest - a Rába: Ős-Rábaként többször változtatta a medrét, s az otthagyott egykori medrek iszapjában elég sok minden megmaradt. Többek között ez a mamutfog is. Hát így kerül „Mani foga” a körmendi múzeumunk első termébe. Nagydarab, kétökölnyi, recés felületű csont, ahol a homokszemcsék még csiszoltak is egy kicsit a felületen.

Tehát, csak bátran! Tessék jönni megcsodálni „Mani” fogát ide, a körmendi múzeumba!
Pintér György