2022.06.13.
Déri Múzeum

A Déri Múzeum kincsei Schallaburgban

2022.04.15.
Déri Múzeum

Kerény, a hódító!

2021.10.18.
Déri Múzeum

Elefántok a Tiltott Városban

2021.08.20.
Déri Múzeum

Titkok a sötétben

2022.08.10.
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Tábor az Emlékparkban

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-V 10-18
Déri Múzeum
divat, hír, művelődés, szabadidő, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Déri Múzeum Polgári sikk című időszaki kiállítása - az 1860-as évektől az 1940-es évekig tartó korszak divatjának legérdekesebb változásait mutatja be - nyitó enteriőrje egy huszadik század eleji hálószobát tár az érdeklődők elé. Látványos a szépen berendezett pipereasztal, ahol többek között parfümös üvegcsék is sorakoznak.
Illatszeres üvegcsék
Ebben az időszakban a diszkrét illat a középosztálybeli hölgyek számára megengedett volt, vonzerejük hangsúlyozására szolgált. A magukra adó hölgyek könnyed illatokat használtak, leginkább ibolyát, rózsát levendulát, gyöngyvirágot. A huszadik század elejétől sok minden változott: divatba jöttek a többjegyű illatkompozíciók, és a szintetikus összetevők is szerepet kaptak, így a legkülönfélébb illatvariációk előtt nyílt meg az út.

Az illatszerszórók többnyire ugyancsak látványosak. A XX. század elejéről való, magyar mestert dicsérő, kobaltkék, korongos talpú, enyhén öblösödő üvegcse fém szórófejet kapott. A talpon finom, aranyozott kör díszítések, a testen hasonló, vékony aranyfestésű csíkok futnak. Cseh iparművészeti remeknek is beillik a tejüveg, opál kölniszóró. A kis barna-arany, kerek talpon álló gömb szája nikkelezett fémből készült. Alatta harmonikusan köszön vissza a barna – arany díszítés. Vörös hálós mintán színes stilizált nefelejcs motívumok találhatóak.