2020.05.13.
Tomory Lajos Múzeum

Ez nem csak festészet, hanem tiszta zene is

2020.05.27.
Magyar Nemzeti Múzeum

Restaurátorok a viking mesterek útján

2020.05.27.
Jósa András Múzeum

A kelták feladták a leckét a vaskor kutatóinak

2020.05.27.
Budapest Főváros Levéltára

Kapások, vincellérek... no meg a hegymester

2020.05.27.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Vörös hajú táncosnő - hófehér ruhában

2020.05.27.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Végállomás: villamosút a Pesti paprikából

2020.05.26.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Egy Batthyány, aki még (űr)hajót épített

2020.05.26.
Hatvany Lajos Múzeum

Azok a nyakas hatvaniak

2020.05.26.
MNM Palóc Múzeuma

Áldozócsütörtök és Váróvasárnap

Tomory Lajos Múzeum - Budapest
Herrich-Kiss villa
Cím: 1181, Budapest Margó Tivadar utca 116-118. Herrich-Kiss villa
Telefonszám: (1) 290-1585
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2020.04.20.
Tomory Lajos Múzeum
filmművészet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Sietve mentünk ki az állomásra és valóban, néhány perccel a vonat indulása előtt sikerült is megtalálnunk. »Ez Ő«, mondotta manazserem minden bemutatkozás helyett. A hatalmas filmkirály, aki már annyi ezer és ezer filmsztárrá lenni vágyó leányt mustrált végig éles, szúrós szemeivel, hosszasan nézett reám. »All right«, mondotta, azután röviden – és hagyta, hogy a vonat nélküle induljon el.
Bánky Vilma hollywoodi filmcsillag
Így kezdődött Bánky Vilma magyar származású, a hollywoodi némafilmek világában sikeresen befutott filmszínésznő pályafutása a tengerentúlon.


Születési évszámát rejtélyek övezik, ahány forrás, annyiféle adatot találni erre: előfordul 1898, 1901, 1902 és 1903 is. A helyszín, ami biztos: Nagydorog, Tolna megye. Születési neve: Koncsics Vilma, a Bánky nevet művésznévként vette fel karrierének hajnalán. Édesapja Koncsics János tisztviselő, majd rendőrőrmester. Édesanyja Ulbert Katalin színésznő. Pestre való költözésüket követően kezdetben egy Práter utcai bérházban laktak, majd Pestszentlőrincen, a Lónyaytelepen, a Teleki utcában telepedtek le. Az Egressy úti Polgári Iskolába járt. A kereskedelmi iskola elvégzése után gépírónőként kezdett dolgozni.


Gépírónőből képesített színésznő

A színművészet iránt való érdeklődése vezette arra, hogy beiratkozzon a Star Filmiskolába, ahol 1918-ban szerzett képesítést. 1919-ben meg is kapta első filmszerepét a Tavaszi szerelem című alkotásban. Játékával felkeltette a szakértők figyelmét, olyannyira, hogy Somlay Artúr magántanítványává fogadta, és Berlinbe is szerződtették. Szerepelt Balogh Béla Az utolsó pillanatban című filmjében is.


Nem vette komolyan, amikor a Metro-Goldwyn-Mayer érdeklődött iránta...

A fordulópont számára az 1925-ös év, mert ekkor érkezett Budapestre Samuel Goldwyn, a Metro-Goldwyn-Mayer társaság vezetője, új színészeket vinni Európából Hollywoodba. Felhívták figyelmét Bánky Vilmára, de a fiatal színésznő a megbeszélt találkozóra nem akart elmenni: azt hitte, csak vicceltek vele. A találkozó aztán, ha nehezen is, de sikerült: Vilma még éppen elérte a távozni készülő Goldwynt a Keleti pályaudvaron, majd némi beszélgetést követően a színésznőnek biztos helye lett a hollywoodi filmstúdióban, és tengerentúli karriere még abban az évben elkezdődött.

Gábor Fruzsina