2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
hír, muzeológia, színháztörténet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A home office és a világháló teljesen átformálta a gyűjtés, kutatás, tájékozódás, információ-átadás, oktatás és a kiállítási élmény befogadásának menetét. A munka gerincét adó műtárgy állomány az, melynek digitalizált, fotózott másolatával dolgozhatunk. Cikkünk segítségével bekukkanthatnak a muzeológusi munkafolyamatok változásaiba... 
Új ötvösművészeti remekek, melyeket most szereztem a készülő Eucharisztia 2020 kapcsolódó szakrális készülő tárlathoz, kötethez: ereklyetartó dobozok
1. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet muzeológusaként, a szcenikai gyűjtemények vezetőjeként munkaköröm rendkívül szerteágazó. Ebből számos elem 2020 márciusától háttérbe szorult, és helyt adott az online gyűjteményi kincsek reprezentálásának.museum.hu segítségével az eddig nemzeti közgyűjteménybe integrált tervek, jelmezek, makettek bemutatásával, leírásával tartjuk a kapcsolatot az érdeklődő közönséggel.

2. A gyűjtemény vezetője gondozza, őrzi és feldolgozza a gyűjteményébe tartozó muzeális színháztörténeti anyagokat, agnoszkálja, majd a megfelelő formában bemutatja (publikáció, kiállítás, konferencia, szakmai beszélgetés, sajtóbemutató) a gyűjteményébe érkezett, leltározott képeket, rajzokat, metszeteket, jelmezeket, kellékeket, maketteket. Ebből a munkafolyamatból az őrzés és a raktárak ügyelete nap-mint nap gondnokukra és az ügyeletes muzeológusra hárul. A szcenikai gyűjteményben több ezer díszlet- és jelmezterv található, jelentős tervezők munkásságából. Nem ritka az sem, hogy mester és tanítványa színházi munkái is gyűjteményünkbe kerülnek, de az sem, hogy egy-egy jelentős előadás teljes dokumentációja is megtekinthető. Jelenleg ez most honlapunk és adatbázisaink böngészésével lehetséges, melyeket folyamatosan új tartalmakkal frissítünk, valamint a hetente megjelenő publikációkban, vagy rádióriportban, ahol bemutatunk egy-egy érdekes műtárgyat, készülő tárlatot, vagy múzeumpedagógiai kezdeményezést (facebook, messenger, instagram, honlapok, PIM, OSZMImuseum.hu stb).

3. A múzeumi elvárásoknak meglelően a muzeológus gondoskodik a gyűjtemény gyarapításáról, ajándékozás, hagyatékok és vásárlás útján, valamint folyamatosan kapcsolatot tart a színházi szakma szereplőivel-jelenleg a virtuális térben zajlik ez is. Mivel ma már általános, hogy a kiállításhoz vagy vásárlásra előkészített tárgyakról képes leírást készítünk, így az iparművészeti, színházi alkotások fotói folyamatosan érkezhetnek. Nagy örömömre szolgál, hogy készülő szakrális tárlatunkhoz is megérkeztek a kortárs ötvösművészeti remekek fotói, így a tárlatba, kötetbe szerkesztés, leírás is folyamatosan készülhet.

4. A bemutatás elsősorban az anyag jellegéhez és a színházi évfordulókhoz, ünnepekhez kötődik. Az intézmény kiállításaihoz, tárlataihoz minden szakmuzeológus a gyűjteményéből a megfelelő anyagokat válogatja ki, elkészíti a tárlat forgatókönyvét, árajánlatokat kér a kivitelezésre, tárgyal a látványtervezővel, majd a kivitelezési terv és a technikai forgatókönyv alapján bonyolítja a tárlatokat, kapcsolódó szakmai beszélgetéseket, konferenciákat. Ez a munka sem állt le, csak a megnyitók időpontja bizonytalan mind utazó tárlataink, mind kiállítóhelyünk és színháztörténeti tárlatainak tekintetében.

5. A gyűjtemény feldolgozásáról, bemutatásáról, kutatói munkájáról a muzeológus munkatervet, majd munkajelentést készít. Ez a rendszeresen készítendő munkanapló adja most munkánk alapját, gerincét.

Turnai Tímea