2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a hét minden napján, egyénileg és csoportosan egyaránt.
2020.04.13.
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum_Új
gasztronómia, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A húsvét szó elhangzásakor legtöbben valószínűleg a tojásfestésre, a locsolkodásra és a sonkalakomára asszociálnak. Bár idén valószínűleg a húsvétot is másként éljük meg, a címben említett paprikás tippek az ünnep megszokott elemeit, a sokak által ismert fogásokat és népszokásokat is pikánssá fűszerezhetik.
Paprikás kenőke

Mit ünneplünk húsvétkor?

Sajnos sokan már csak az ünnep külsőségeit ismerik, valódi lényege nem igazán él a köztudatban. A mozgó ünnepnek számító húsvét (mindig a tavaszi napéjegyenlőséget követő, első holdtölte utáni első vasárnapra esik) a kereszténység legnagyobb ünnepe, mivel Krisztus feltámadásához kötődik, jelentősége nagyobb a karácsonyénál.

Maga a ’húsvét’ szó azt sugallja, hogy újra húst vehetünk magunkhoz, lejárt az ünnepet megelőző negyvennapos böjt. A kifejezés angolszász változataiban azonban inkább a ’tavasz’ szó gyökere sejlik fel.

A húsvét vasárnapja előtti nagyhét napjai már önmagukban is ünnepek, számos liturgikus esemény és népszokás sűrűsödik ebbe az időszakba.


Paprikás tippek: Tojáshéjon, tányéron…

Bár idén nincs locsolkodás, sem családi összejövetel, a kisgyerekes családoknak azonban így sem kell lemondaniuk a tojásfestésről. A négy fal között mindig jó valami kreatív foglalatossággal elütni az időt, ráadásul a színes tojások mégis otthonainkba varázsolják a húsvét hangulatát.

A tojás mint az új élet szimbóluma magától értetődően kötődik a húsvét előzményének számító tavaszünnepekhez. A piros tojás színe – mely Jézus szenvedéstörténetére, mártíromságára utal – számos módon előállítható, és ezek között csak a legkevésbé kreatív lehetőség a szintetikus festék. A hímes tojások piros alapszínének előállításához szívesen használtak berzsenyt, más néven vörösfát, de piros árnyalat érhető el festő zsoltina használatával is.

Ha fűszerpaprikából 4-6 teáskanálnyit adunk egy fazék vízhez, és a keveréket 20-25 percen keresztül forraljuk, megint csak természetes színezőanyagot kapunk. Az őrlemény fajtájától és minőségétől függőn a végeredmény lehet narancs-, tégla- vagy halványpiros színű. A paprikás lé a berzselés (levélrátétes díszítés) alapjának is alkalmas, keressünk dekoratív leveleket, virágokat, szorítsuk rá őket a tojásokra, így főzés után az alatta lévő felület halvány marad.

A paprikás tippek természetesen az ünnep gasztronómiai részére is kiterjeszthetők. A piros paprikadarabok nagyszerű dekorációként szolgálnak a húsvétkor népszerű hideg, tojásos tálakon. Az ünnep izgalmas kiegészítése lehet a füstölt paprikával készített kenőke is, amit vaj, apróra vágott, friss rozmaringlevél és só elegyéhez használunk. Létezik egy másik verzió is, bár ez nem piros, hanem zöld, és nem paprikásan fűszeres, hanem savanykásan csípős. Ebben az esetben a vajhoz apróra vágott zöldpaprikát, sót és citrom vagy lime levét adjuk. Mindkét váltoazta pazar lakoma pirítóson, friss kenyéren vagy hússzelet mellé tálalva.

Deme Ágnes