2020.07.24.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Táncos lábak - porcelánból

2020.07.06.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Könyvbéli virágok

2020.06.24.
Kisfaludy Sándor Emlékház

5 láb és 8 hüvelyk kultúra

2020.06.10.
Kisfaludy Sándor Emlékház

A régmúlt üzenete egy pergamenen

2020.05.31.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Egy romantikus életút tanúi - az utazóládából

2020.05.24.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Kisfaludy Sándor múzsája hárfázott és verseket írt

2020.05.17.
Kisfaludy Sándor Emlékház

A sümegi fazekasok csodálatos öröksége

2020.04.30.
Kisfaludy Sándor Emlékház

A rejtélyes Lavater koponya - 3D-ben

2020.04.26.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Szenvedés és szenvedély

2020.04.21.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Misztikus India Sümegen

2020.04.11.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Ramassetter Vince: Sümeg mecénása

2020.03.26.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Képek a Szabadságharcból

Kisfaludy Sándor Emlékház - Sümeg
A múzeum bejárata
Cím: 8330, Sümeg Kisfaludy tér 2.
Telefonszám: (70) 466-4036
Nyitva tartás: K-Szo 9-16
2020.04.11.
Kisfaludy Sándor Emlékház
agrártörténeti emlékek, borászat, helytörténet, Helytörténet, hír, iparművészet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Városunk régóta tervezi, hogy a város leghíresebb polgármesterének, mecénásának, Ramassetter Vincének a szülőházát felújítja, és funkciót adva bekapcsolja a turisztikai kínálatba. A tervet egy nyertes turisztikai pályázat segítségével valósítjuk meg, melynek célja egy térségi jelentőséggel bíró Interaktív látogatóközpont kialakítása Sümeg város belvárosának központi részén.
Ramassetter Vince háza
Ramassetter Vince és családja meghatározó alakjai városunk történelmének. Emléküket, közösségi szemléletüket, jótékony, példás, karitatív életük alatt lerakott alapokat mind itt hagyták nekünk. Iskolák, óvoda, kórház, ingatlanok, alapítványok, szőlőbirtokok, présház, szülői ház, kékfestő vállalkozás, a magyar bor –és pezsgőkultúráért tett fáradozásaik a mai napig hatással vannak városunk életére. Meghatározó a Somló – Sümeg – Badacsony borút, ahol Ramassetter Vince személye az összekötő kapocs e bortermő vidékek között.


Interaktív kiállítás, okos megoldások

A fejlesztésünk két részből áll. Egyik a műemlék épület felújítása a másik pedig az interaktív kiállítások megvalósítása. Ezen belül egyik kiemelt projektelem a települési értékekre épülő „Sümegfoglaló”, amely egy internetes böngészőből megnyitható interaktív, online, kétfunkciós platform: játék és települési séta egyben. Az okostelefonra, tabletre optimalizált játék segítségével fel lehet fedezni Sümeget, értékes információkhoz lehet jutni, sőt a játék végén még egy híres sümegi személy bőrébe is belebújhat a játékos – persze virtuálisan.

A másik fontos elem a Divit térkép, ami egy négyfunkciós, elegáns, 3D-s terepasztal. A látogató a térkép előtt lévő érintőképernyőn keresztül fedezheti fel - az archív és mai fotók, drónfelvételek, a modell- és a kvízjáték segítségével - épített örökségeinket.


A szorgalom és a gazdasági siker szimbólumai

A projekt tervezésekor fontosnak tartottuk, hogy a Látogatóközponthoz csatoljunk egy jellemző arculatot. Kiindulópontunk a jelképeket tartalmazó családi címer volt, amely hitelesen prezentálja Ramassetter Vince és családja tevékenységét, bemutatja, mintegy lefedi az életútját. A nemesi címer két elemét, a kallómalmot és méheket felhasználva terveztük meg a mai minimalista trendnek megfelelő logót. A méhecskék, amelyekből egy kékfestő apróminta (virág) is összeáll és a kallómalom kereke, mindez együtt a szorgalom és a gazdasági siker szimbóluma, a kékfestő szakmából induló sikeres üzletember jelképei.


Bízunk abban, hogy városunk lakói és az ide érkező turisták egyaránt örömmel fogadják majd ezt a szép, tradícióval, hagyománytisztelettel, szimbólumokkal projektet.
Oszkai Réka