2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Kisfaludy Sándor Emlékház - Sümeg
A múzeum bejárata
Cím: 8330, Sümeg Kisfaludy tér 2.
Telefonszám: (70) 466-4036
Nyitva tartás: K-Szo 9-16
2020.04.11.
Kisfaludy Sándor Emlékház
agrártörténeti emlékek, borászat, helytörténet, Helytörténet, hír, iparművészet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Városunk régóta tervezi, hogy a város leghíresebb polgármesterének, mecénásának, Ramassetter Vincének a szülőházát felújítja, és funkciót adva bekapcsolja a turisztikai kínálatba. A tervet egy nyertes turisztikai pályázat segítségével valósítjuk meg, melynek célja egy térségi jelentőséggel bíró Interaktív látogatóközpont kialakítása Sümeg város belvárosának központi részén.
Ramassetter Vince háza
Ramassetter Vince és családja meghatározó alakjai városunk történelmének. Emléküket, közösségi szemléletüket, jótékony, példás, karitatív életük alatt lerakott alapokat mind itt hagyták nekünk. Iskolák, óvoda, kórház, ingatlanok, alapítványok, szőlőbirtokok, présház, szülői ház, kékfestő vállalkozás, a magyar bor –és pezsgőkultúráért tett fáradozásaik a mai napig hatással vannak városunk életére. Meghatározó a Somló – Sümeg – Badacsony borút, ahol Ramassetter Vince személye az összekötő kapocs e bortermő vidékek között.


Interaktív kiállítás, okos megoldások

A fejlesztésünk két részből áll. Egyik a műemlék épület felújítása a másik pedig az interaktív kiállítások megvalósítása. Ezen belül egyik kiemelt projektelem a települési értékekre épülő „Sümegfoglaló”, amely egy internetes böngészőből megnyitható interaktív, online, kétfunkciós platform: játék és települési séta egyben. Az okostelefonra, tabletre optimalizált játék segítségével fel lehet fedezni Sümeget, értékes információkhoz lehet jutni, sőt a játék végén még egy híres sümegi személy bőrébe is belebújhat a játékos – persze virtuálisan.

A másik fontos elem a Divit térkép, ami egy négyfunkciós, elegáns, 3D-s terepasztal. A látogató a térkép előtt lévő érintőképernyőn keresztül fedezheti fel - az archív és mai fotók, drónfelvételek, a modell- és a kvízjáték segítségével - épített örökségeinket.


A szorgalom és a gazdasági siker szimbólumai

A projekt tervezésekor fontosnak tartottuk, hogy a Látogatóközponthoz csatoljunk egy jellemző arculatot. Kiindulópontunk a jelképeket tartalmazó családi címer volt, amely hitelesen prezentálja Ramassetter Vince és családja tevékenységét, bemutatja, mintegy lefedi az életútját. A nemesi címer két elemét, a kallómalmot és méheket felhasználva terveztük meg a mai minimalista trendnek megfelelő logót. A méhecskék, amelyekből egy kékfestő apróminta (virág) is összeáll és a kallómalom kereke, mindez együtt a szorgalom és a gazdasági siker szimbóluma, a kékfestő szakmából induló sikeres üzletember jelképei.


Bízunk abban, hogy városunk lakói és az ide érkező turisták egyaránt örömmel fogadják majd ezt a szép, tradícióval, hagyománytisztelettel, szimbólumokkal projektet.
Oszkai Réka