2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
2020.04.06.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
hír, színházművészet, színháztörténet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Tipikus XX. századi történet az övé. Orosz anya, magyar apa, prágai gyerekkor, német nyelvű iskola - megannyi jellemző momentum a kulturális sokszínűséget már gyermekként magába szívó művész életében.
Darvas Iván, 1972

A sikeres aranyifjú


A prágai gyermekkor után 1938-ban, a világháború előestéjén érkezik a család Budapestre. Bár háromszor is fölveszik a Színiakadémiára, egyszer sem fejezi be azt. Inkább elszegődik Várkonyi Zoltán rövid életű ám annál izgalmasabb alkotói műhelyébe, a Művész Színházba. Az itt töltött néhány év rendkívül inspiráló a huszonéves művész számára. Várkonyi Zoltánhoz fűződő szoros emberi, művészi kapcsolata is ekkor veszi kezdetét.

Egy mára emblematikus filmszerep, a Liliomfi által válik országos hírű színésszé. Igazi aranyifjú, bármerre fordul, sikerei vannak, a szakma a tenyerén hordja, a közönség dédelgetett kedvence lesz, filmek és színpadok ünnepelt hercege. Ám ekkor bekövetkezik a sorsfordító tragikus törés az életében.


1956: egy évszám, mely gyökeresen megváltoztatja az életét...


Az 1956-os forradalom legforrongóbb napjaiban kiszabadítja a kémkedés vádjával elítélt Attila bátyját a börtönből, aki azonnal elmenekül az országból. Ivánt is hívja, de ő nem megy. 1957 májusában A gerolsteini kaland forgatását követően letartóztatják, és huszonkét hónapi börtönbüntetésre ítélik: 1959. április 4-én szabadul amnesztiával. Börtönélményeiről a Lábjegyzetek című önéletírásából kaphatunk hű képet. Felkavaró olvasmány.

Az 1962-ig magyar színpadról leparancsolt művész földi pokoljárása alapjaiban változtatja meg további életét és művészi pályáját. Saját bevallás szerint a „felelőtlen aranyifjú” ekkor érik férfivá és válik részvéttel élő emberré.


Egy évtizeden át töretlen siker: Egy őrült naplója

Miskolc és a József Attila Színház után 1965-ben szerződtetik a Vígszínházba. Két mestere - Várkonyi Zoltán és Horvai István - mellett beteljesedhet a művészi pálya, melynek minden bizonnyal legfényesebb ékköve az Egy őrült naplója című monodráma szerencsétlen sorsú kishivatalnoka, Popriscsin alakjának megformálása több mint egy évtizeden át.


Liliomfitól Popriscsinig hosszú volt az út, ám a végén ott áll egy magával ragadó életmű, színháztörténetünk egy tündöklő csillaga: Darvas Iván.

(Megjelent a BBC History Magazin 2015. novemberi számában.)
Szebényi Ágnes