2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
2020.04.05.
Jósa András Múzeum
hír, Őskor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
1938 májusában Kiss Lajos, a nyíregyházi Jósa András Múzeum akkori igazgatója, az akkor még Szabolcs megyéhez (ma Borsod-Abaúj-Zemplén megye) tartozó Viss nagyközségbe szállt ki, hogy egy bejelentett leletegyüttes előkerülésének körülményeit tisztázza, a leleteket a múzeum számára megmentse.
Füles kerámiaedény, lelőhely: Viss–Szőlőhomok (1938), kor: késő rézkor, Baden kultúra, Kr. e. IV. évezred eleje - III. évezred vége
Az előkerült leletanyagot a Baden kultúrával alaposabban foglalkozó Banner János régész számára közlésre átengedte, aki azokat 1941-ben egy cikkben – Badeni leletek a Szabolcs megyei Vissről – meg is jelentette. A kitűnő ősrégész már ekkor megpróbálta a Baden kultúrát elhelyezni a rézkori kronológiában (igaz tévesen). A rézkor időrendi kérdései csak Kalicz Nándor székely–zöldtelki megfigyelései alapján tisztázódtak egyértelműen, és került a Baden kultúra besorolása a rézkor kései szakaszába.

A kultúra korai szakaszában a helyi hagyományok és külső hatások keveredése által egy nagy egységesedési folyamat ment végbe a Kárpát-medencében, azonban a kialakult, hatalmas területre kiterjedő kultúrkör ennek ellenére sokszínűnek mondható.

A Baden kultúra idején a korábban virágzó nagy fémművességi központok megszűntek, így a leletanyagban alaposan lecsökken a rézleletek mennyisége.

A korábbi időszakokhoz képest törést jelent az is, hogy a kerámia sem a korai rézkori (Tiszapolgár), sem az azt szervesen követő (Bodrogkeresztúr) kultúra formakincsét nem idézi, ezek az edények már inkább tekinthetők a kora bronzkori edények előképeinek. Az új formák jellegzetes képviselői közé tartozik a vissi darab.

Tompa György



Füles kerámiaedény
Lelőhely: Viss–Szőlőhomok, 1938
Kor: Késő rézkor, Baden kultúra, Kr. e. IV. évezred eleje – III. évezred vége
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum régészeti gyűjteménye, ltsz. 57.137.17.
Méretek: perem átmérő 9,1 cm, alj átmérő 6,2 cm, magasság 15,8 cm