2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend
A múzeum a Batthyány-Strattmann-kastély épületében találató.
Cím: 9900, Körmend Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
Telefonszám: (94) 410-425
Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18
XI.1-IV.30.: K-Szo 10-16
2020.03.31.
Batthyány-Strattmann László Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ha jegyet vásárolsz, kedves Látogatónk, a körmendi múzeum megtekintésére, azt az egykori lovardában teszed, amely jelenleg színházteremként működik. A bécsi Winterreitschule mintájára készült épületben eredetileg itt díszelgett az aktuális uralkodó életnagyságú lovas képe. Ezúttal azonban a Batthyány-kastély díszterme felé kell venned az utad, hogy a tágas lépcsőházban találkozz egy ágaskodó paripa lovasával, aki karddal a kezében és koronával a fején néz le rád „magas lóról”. 
Mária Terézia lovon, karddal a kezében
Ez a kard azonban nem védte volna meg a lovast - aki ráadásul szoknyát (!) viselt -  azoktól, akik 1945 márciusa végén elpusztították a díszlépcsőház többi festményét. Egy csoda azonban igen! 

Úgy beszélik, hogy a beérkező szovjet alakulat parancsnoka azt az információt kapta, hogy a képen, amelynek hátterében egy négytornyú vár és egy széles folyó is látszik, a nagy orosz uralkodónő, az egyébként német származású, II. Katalin cárnő ugratja a lovát, amúgy legényesen. Ennek hatására, az orosz parancsok kiadta az - amúgy közép-ázsiai - katonáinak a parancsot (akik számára éppoly idegen volt az orosz uralkodónő, mint bárki más), hogy hagyják békén a nagyméretű festményt.

Szerencsére a katonák, akik pár évvel később - szintén parancsra - két T-34-es segítségével lerombolták a kastély erkélyét, továbbra is fegyelmezetten betartották a parancsot. Sőt a 60-as évek elején az ugyanitt kialakított kollégium KISZ-szervezete sem vette gondozásba - mondjuk egy "jóképű" diákfaliújság céljaira - még a vastag aranyozott keretet sem.

Így, ha a kedves Látogató majd eljön hozzánk, a körmendi múzeumba, megnézheti a nagy túlélőt! És ha esetleg valakinek a kép láttán inkább Mária Terézia jut eszébe, az nem a véletlen műve...

Találkozzunk a körmendi Batthyány-Strattmann László Múzeumban! Én ott leszek!
Pintér György