2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
2020.03.31.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Táncarchívumunk az 1970-es évek végétől máig több mint száz jelentős hazai táncos, koreográfus, elméleti szakember hagyatékát, vagy élő adományozók gyűjteményét szerezte meg és dolgozta fel. Róna Viktornak, a XX. századi magyar balett kiválóságának hagyatéka két részletben, 1994-ben és 2019-ben került az archívumba. E fotót innen választottuk.
Margot Fonteyn és Róna Viktor az American Ballet Theatre gálaestje után az Egyesült Államok elnökét, John F. Kennedyt képviselő first lady, Jacqueline Bouvier Kennedy és Robert F. Kennedy igazságügy-miniszter gratulációját fogadják. Washington, 1962, ismeretlen felvétele (PIM-OSZMI Táncarchívum, ltsz.: 24.536)
Róna 1962 telén különleges és váratlan felkérésnek tett eleget: Londonban, majd Washingtonban és Baltimore-ban a kor legendás balerinájának, Margot Fonteynnek partnereként léphetett fel, e turnéval megalapozva nemzetközi pályafutását. Mindhárom városban Nyina Anyiszimova Gajane című balettjének kettősét és codáját adták elő. Londonban a Royal Academy of Dance (Brit Királyi Táncakadémia) gálaestjén, a Theatre Royal Drury Lane-ben mutatkoztak be: a kettőst Róna Viktor itt tanította be partnerének.

A Táncakadémia fővédnöke, II. Erzsébet királynő képviseletében Erzsébet anyakirályné és Margit hercegnő, a királynő húga tekintette meg a műsort. Az est rendezője Sir Robert Helpmann, két karmestere John Lanchbery, a XX. század egyik legjelentősebb balett-zeneszerzője és John Irving, a New York City Ballet zeneigazgatója volt. A fellépők közt olyan világnagyságok sora, mint Violette Verdy, Edward Vilella, Lynn Seymour, a rendező, Helpmann, s a sztárvendég: Yehudi Menuhin.

Fonteyn és Róna kettőse akkora sikert aratott, hogy az esten megszegtek egy ősi brit konvenciót, mely szerint a királyi család tagjainak jelenlétében soha nem adható ráadás. A húsz perces ovációval a közönség kicsikarta, hogy Róna megismételje szólóját. Fonteyn a londoni fellépést követően közölte Rónával: nem csupán ott volt a partnere, de pár nappal később kezdődő amerikai turnéja során is vele szeretne táncolni. A kettős Washingtonban és Baltimore-ban lépett fel, gálaműsorok keretében. Második washingtoni fellépésüket megtekintette az amerikai elnöki pár is: a függöny legördülte után rögvest távozó John F. Kennedy nevében a first lady, Jacqueline Bouvier Kennedy és az elnök öccse, Robert F. Kennedy igazságügy-miniszter gratulált a táncosoknak – a felvétel ekkor készült.

Róna Viktor 1962 decemberében elindult a világhír felé: a következő két évtizedben Irántól Szenegálig, Argentínától Finnországig, Libanontól Kubáig a világ több tucatnyi országában lépett fel társulatai, a Magyar Állami Operaház és a Grand Ballet Classique de France tagjaként, egyénileg, vagy örök partnere, Orosz Adél oldalán.


(A Herceg a vasfüggöny mögül- Róna Viktor emlékkiállítás április 18-án nyílt volna a Bajor Gizi Színészmúzeumban, azonban a kialakult vészhelyzet miatt a kiállítás egy későbbi időben fog megnyílni, amelyről értesíteni fogjuk közönségünket.)

Halász Tamás