2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Kisfaludy Sándor Emlékház - Sümeg
A múzeum bejárata
Cím: 8330, Sümeg Kisfaludy tér 2.
Telefonszám: (70) 466-4036
Nyitva tartás: K-Szo 9-16
2020.03.26.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Somogyi Győző a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő kiállítása - bár élőben még várat magára a jelen körülmények miatt - igencsak aktuális napjainkban, hiszen nemrég emlékeztünk meg az 1848-49-es szabadságharcról.

A 31 db fekete-fehér, kontrasztos grafika központi témája, tehát, e történelmi esemény, mely egyébként a művész egyik visszatérő témája, amelyet már oly sokszor feldolgozott. Történész szemmel mutatja be a szabadságharcot, a szabadságharc szereplőit, a tábornokok, honvédek hősies, dicsőséges helytállását. Egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk...

Az értékes, felkavaró képekről ismert személyek portréi köszönnek vissza: Kossuth, Petőfi, Görgei, Damjanich, Bem. Mozgalmas grafikákat láthatunk vonuló, harcoló honvédekről, a lovasságról. Megelevenednek a tüzérek, tisztek, gyalogosok. Láthatjuk a nem ismert hősöket is, a foglyokat, menekülőket és a halál is megjelenik előttünk, fájdalmasan, sötét tónusban, nehéz gondolatokkal.


Somogyi Győző, a Magyar Művészeti Akadémiának és a Veszprémi Művész Céhnek tagja, grafikus művész, a magyar történelmi viseleteket, a népi építészetet kutatja és rajzolja, Salföldön él, igazi Balaton-felvidéki ember.
Művészetének témáit a természetből, a mindennapi életből, a bibliából és a hadtörténelmi eseményekből meríti.

Hagyományos ikonszerű történelmi-népies stílus jellemzi, de a 20. század stílusirányai, köztük a konstruktivista művészet is hatást gyakoroltak rá, főleg tájképfestményeire. Gyűjti - és rajzain, festményein megörökíti - a Balaton-felvidék hagyományos népi építészetének emlékeit, melyeket könyvekben, újságcikkekben, riportokban népszerűsít.

Tervez és épít vakolatdíszes épülethomlokzatokat.

Sümeghez több szállal kötődik. Barsi Balázs atyával – OFM, Széchenyi-díjas ferences szerzetes, hitszónok, teológiai tanár - szoros lelki kapcsolatot ápol. Zöldy Pálhoz és Capári Róberthez évtizedek óta tartó barátság fűzi. A Ferences templom és a Váristálló is a lelki megnyugvásának fontos állomásai, melyek Sümeget számára igazi szakrális hellyé tették.

Sümeg Városi Televízió készített interjút a sokoldalú művésszel pályafutásáról és erről a kiállításáról.