2020.04.25.
Magyar Földrajzi Múzeum

A felfedező, akit patás állatnak néztek (2. rész)

2020.04.23.
Magyar Földrajzi Múzeum

A felfedező, akit patás állatnak néztek (1. rész)

2020.03.25.
Magyar Földrajzi Múzeum

Földrajzi felfedezések a digitális térben

2021.01.21.
Dobó István Vármúzeum

Kötéltechnikai gyakorlat az Egri várban

2021.01.21.
Janus Pannonius Múzeum - Modern Magyar Képtár II.

Ficzek Ferenc nagyméretű zománcképe a pécsi Modern Magyar Képtárban

2021.01.20.
Göcseji Múzeum - Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága

Rio de Janeiro Zalaegerszegen

2021.01.20.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Retro hungarikumok a legvidámabb barakkból

2021.01.19.
Szépművészeti Múzeum

Villát vásárolt a Kárpáthy Zoltán honoráriumából

Magyar Földrajzi Múzeum - Érd
A múzeum épülete
Cím: 2030, Érd Budai út 4.
Telefonszám: (23) 363-036
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2020.03.25.
Magyar Földrajzi Múzeum
hír, Virtuális tér
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ha még sosem vettünk részt kihívásokkal, veszélyekkel teli expedíciókon, ha már lekéstük Afrika, Ázsia vagy akár a Kárpát-medence fehér foltjainak feltérképezését, esetleg az őshaza, vagy új kontinensek felfedezését, akkor sem kell elkeserednünk.
Földrajzi felfedezések a digitális térben
A Magyar Földrajzi Múzeum most segít, hogy társául szegődjünk mások mellett az egykor élt őshazakutatónak (Julianus barát), szabólegénynek (Jelky András), nyelvésznek (Vámbéry Ármin), geológusnak (Lóczy Lajos) és hittérítőnek (Brentán Károly), és bepillantsunk utazásaik kevésbé ismert részleteibe, naplóbejegyzéseikbe, útirajzaikba, különös kalandjaikba.

Ugyanis a Magyar Földrajzi Múzeum összes kiállítása megtekinthető egy 3 dimenziós virtuális séta keretében, ami a hazai múzeumok tekintetében még igen nagy ritkaságnak számít.

A digitális túrán láthatunk Dél-Amerikából származó zsugorított emberfejet (zanza) a Magyar utazók, földrajzi felfedezők részben; a Balaton-kutatásnál egykor használt összehajtható, bőrből készült csónakot (A Kárpát-medence tudományos feltárói); bekukkanthatunk a múzeumalapító Balázs Dénes saját méretére elkészített expedíciós sátrába (3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újra olvasva); beleolvashatunk az 1945-ben Érdről málenkij robotra elhurcoltak ún. szélleveleibe (Szabadulás nélkül); vagy megismerkedhetünk a varázslatos Fundoklia-völgy egykori és mai élővilágával és a csak Érden növő deres szádorgóval (Érd elszórt természeti kincsei).

Virtuális sétánk során 27 információs pont segíti a tájékozódásunkat, hogy éppen melyik kiállítási egységben tartózkodunk, és minden teremben egyetlen kattintással megállhatunk a minket érdeklő tárlónál, enteriőrnél, diorámánál.

A legkorszerűbb 3D technológiával elkészített digitális múzeumlátogatás a VR House Hungary segítségével jött létre. Zombory András ügyvezető egy speciális, 6 objektíves kamerával szkennelte be a Magyar Földrajzi Múzeum kiállítótereit, majd erre a digitális modellre feszítette fel azokat a nagy dinamikatartományú fotókat, melyekből végül a háromdimenziós digitális modell létrejött.

A virtuális túrával elsődleges célunk a tájékoztatás, a kiállításaink iránti érdeklődés felkeltése. Emellett segítséget szeretnénk nyújtani a majdan hozzánk látogató iskolás csoportok pedagógusainak is, hiszen így sokkal egyszerűbb és hatékonyabb egy tárlatvezetés vagy múzeumi óra tervezése. Természetesen tudjuk, hogy a virtuális séta nem pótolja a személyesen átélhető élményeket, de reméljük, hogy sokan érdeklődve fogadják digitális kiállításainkat, melyek az alábbi linken érhetők el: https://my.matterport.com/show/?m=uNBMW2FHAad

Kellemes barangolást kívánunk!
Fekete-Mácsai Anetta