2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend
A múzeum a Batthyány-Strattmann-kastély épületében találató.
Cím: 9900, Körmend Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
Telefonszám: (94) 410-425
Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18
XI.1-IV.30.: K-Szo 10-16
2020.03.24.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Aki eljut - bár most egyelőre csak virtuálisan teheti - a körmendi Batthyány kastélyhoz, és úgy dönt, hogy meglátogatja az itt működő múzeumunkat, bizony csodákat láthat! Többek között megismerkedhet egy szigorú tekintetű úrral, aki egy izgalmas hadicselről "mesél" nekünk...
Batthyány Ádám
A második emeleten, a kastély megdöbbentő méretű dísztermében fogadja és tartja szemmel a belépőt ez a komor tekintetű Batthyány kép. A baljában díszes buzogányt tartó alak kissé kérdő, kissé fenyegető arckifejezéssel kérdezi: „Biztos, hogy be akarsz ide jönni?” Ez az a kérdés, amelyet - ha nem is pontosan ebben a formában - de feltett annak idején a Hódoltságból rendszeresen betörő törököknek is. Nemcsak birtokai védelmében, de - mint Dunán inneni főkapitány is - fegyveres harcot szervezett és vezetett az oszmán terjeszkedés megállítására. Ennek a harcnak egyik érdekes és kevéssé ismert állomása volt az igali portya.

Amikor már a gróf édesanyja is panaszkodott a „loppal csatázó” törökre, és a királyság és a hódoltság határvidékén a „törökös földön” lehetetlenné vált az élet, Ádám úr, akit kortársai „bivalyfejű”-ként is emlegettek, döntött. Oda kell csapni a fosztogató, rabló, sarcoló töröknek. Kiderült, hogy az igali helyőrségből indultak harcba törökök. Igal határában egy erősség állt, feltehetőleg egy kolostor épületeit használták fel erre az eléggé istentelen célra az igazhit harcosai.

A döntés megszületett, Igalnak tehát pusztulnia kell! A kérdés már csak az volt, hogyan tud összevonni, majd eljuttatni céljáig Ádám úr akkora sereget, amely alkalmas a cél eléréséhez anélkül, hogy felkeltené a szemközti török várak figyelmét. A sors a kezére játszott. 1640 novemberében meghalt a nagyasszony, Ádám úr édesanyja, Lobkowitz Poppel Éva. A temetésre a szélrózsa minden irányából érkeztek - és ha már jöttek, népes katonai kísérettel jöttek. Persze, magában Batthyány Ádám katonasága kevés lett volna a sikerhez, így Pápáról a huszárság és Nádasdy hadai is „beszálltak" a vállalkozásba. Így 1641. január 31-én, a befagyott Balaton jegén átkelve lerohanták az igali török erődöt.


Találkozzunk hamarosan Batthyány Ádám képénél, Körmenden!

Pintér György