2020.08.28.
Komáromi Klapka György Múzeum

Épen maradt római kori pince került elő Komáromban

2020.01.27.
Komáromi Klapka György Múzeum

Alkotómunka a természet közelségében

2020.09.21.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Feltárultak a Tornyai raktárai, fémdetektorral kutattak Csomorkányon

2020.09.18.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Népi szecessziós kerámiákból nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen

Komáromi Klapka György Múzeum - Komárom
A múzeum épülete
Cím: 2900, Komárom Kelemen László u. 22.
Telefonszám: (34) 344-697
Nyitva tartás: K-V 9-17
2020.01.27.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Tavaly nyáron a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor alkotói szűk két héten át töltekezhettek a mártélyi tájjal és a vásárhelyi művészeti hagyományokkal, miközben egymással is kapcsolatot teremtettek – fogalmazott az Alföldi Galériában az alkotótábor beszámolókiállításának szombati megnyitóján Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

– Az elmúlt több, mint fél évszázad alkotótáboraiban valódi művészközösség jött létre – jelentette ki a múzeumigazgató, emlékeztetve, hogy az Alföldi Galéria látogatói immár második éve a magyar kultúra napjához közeli napon megnyíló kiállításon ismerhetik meg az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő műveket.

– A mártélyi alkotótábor a több mint ötven éve alatt mintegy ezer művész alkotott a holtág mentén, s 2019 nyarán százhúszan végeztek itt művészeti tevékenységet – erről Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere szólt köszöntőjében, aki örömét fejezte ki, hogy tavaly nyáron huszonöt 14 év alatti fiatal munkáját segítették, tehetségüket ápolták a tapasztalt művészek. A most megnyílt tárlaton 42 alkotó mintegy hetven műve látható a – összegezte a polgármester.

A kiállítást Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész, az alkotótáborok egyik alapítója, negyedszázadon át vezetője nyitotta meg, felidézve, hogy minden nyáron értékteremtésre kész, lelkes csapat vette birtokába a töltésen belüli romantikus természeti, s a töltésen kívüli szikár tanyavilágot, hogy saját élményvilágukat a városi lét napi kötöttségeitől elszakadva valódi tapasztalatokkal gazdagítsák.

A mártélyi táborok résztvevői élményeiket és szakmai ismereteiket egyaránt gyarapíthatják, mezítláb sétálva a természetben, megmártózva a Tiszában gyűjthetnek inspirációkat, amelyeket műtermi körülmények között műalkotásokká formálhatnak, míg egymás munkamódszereinek megismerése és a tanári útmutatások mind a tehetség kibontakoztatását segíthetik – fogalmazott a Munkácsy-díjas művész.

Az utóbbi években az alkotótábor munkáját Mucsi Zoltán festőművész irányítja, akinek a tárlat létrejöttében Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze segített. Mucsi Zoltán bejelentette: az idei alkotótábort július 25. és augusztus 5. között rendezik meg, ahová februártól várják az alkotók jelentkezését.

A megnyitó két zenei közreműködője, Varga Erik és Vidovits Iván festőművészek basszusgitáron adtak elő improvizációkat. A Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása a február 16-ig látogatható az Alföldi Galéria Kossuth-téri szárnyának három egybefüggő időszaki kiállítótermében.