2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2020.01.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hét festőművész összesen 21 alkotásával reflektál Tornyai János művészetére a hódmezővásárhelyi múzeumban a szombat délután 3 órakor, a közgyűjtemény névadója születésének 151. évfordulóján nyíló, Hommage à Tornyai János című kiállításon. A még rendezés alatt álló tárlatot szerdán ismerhették meg a médiumok munkatársai.
2020 hom 8
Az elmúlt esztendőben Tornyai születésének 150. évfordulója kapcsán kiállításokat, könyvbemutatót és konferenciát szervezett a közgyűjtemény, a kísérőrendezvények sorában fontos esemény volt az októberben megrendezett XX. Vásárhelyi Festőszimpózium, amelynek hét résztvevője Tornyai munkásságához és a Vásárhely természeti és épített környezetéhez kapcsolódó témák mentén készített alkotásokat. Erről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt, kiemelve: a közgyűjtemény névadójának szellemiségét és örökségét úgy vihetjük tovább, ha műveit s az őt inspiráló tartalmakat továbbadjuk és újragondoljuk.

– A szimpózium, s így a kiállítás alkotói között fele-fele arányban vannak a vásárhelyi és vidéki alkotók, valamint a fiatal és már komoly pályát befutott művészek – fogalmazta meg Képiró Ágnes. A múzeum művészettörténésze, a kiállítás kurátora hozzátette: a tárlat Kéri László, Papageorgiu Andrea, Rózsa Luca Sára, Sonkoly Tibor, Szabó Klára Petra, Szuharevszki Mihály és Verebes György a szimpózium alatt, vagy az után, az itt született inspiráció hatására készült alkotásaiból mutat be egy válogatást.

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasa, a Tornyai-plakettes vásárhelyi festőművész, Szabó Klára Petra számára a fő inspirációt Tornyai kisméretű színkompozícióinak frissessége jelentette, amelynek hatására a művész a vásárhelyi pusztán és Mártélyon készítette levelezőlap méretű alkotásokat. Két másik munkája a Dél-Koreában töltött év és Vásárhely szeretetének kettősségét szimbolizálja, s a mozgás hatására változó képi elemek azt fejezik ki, hogy ha Szabó Klára Petra szemeit behunyja, Koreában érzi magát, de ha kinyitja, ismét a szülővárosa veszi körül. Az alkotó számára meghatározó élményt adott a szimpózium, amely során nemcsak új művészekkel találkozhatott, de régi ismerőseivel is közös alkotómunkára és mélyebb beszélgetésekre volt lehetősége.

Január 18-án a Tornyai-emlékévet záró tárlatot Tóth Károly művészettörténész nyitja meg, a délután zenei közreműködői Zoltán Péter klarinétművész és Borsos Annamária zongoraművész lesznek. A kiállítás 2020. március 15-ig látogatható.