2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2019.12.03.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az iskolai tantervet egészíti ki az idén elindult Lázár Ervin Program, amely valamennyi általános iskolás diák számára lehetővé teszi, hogy évente egyszer ingyen eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra.

A kezdeményezésnek köszönhetően egy ifjúsági koncertsorozat is megvalósulhat - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke elmondta: a program célja, hogy minden egyes gyerek megkapja a kultúra üzenetét valamilyen formában. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Budapesti Filharmóniai Társaság, amelyet Erkel Ferenc alapított 166 évvel ezelőtt - tette hozzá.

Elmondta, hogy két programjuk lesz elérhető a tanárok számára, negyedikes és hetedikes évfolyamoknak állítottak össze előadást, profi szakemberek, előadók, drámapedagógusok bevonásával.

Mint fogalmazott, az iskolákba nemcsak zenével, hanem egy performansszal érkeznek, amelynek a lényege, hogy kérdéseket tesznek fel, és a gyerekek maguknak kereshetik meg a válaszokat. Különböző eszközökkel érzékeltetik, hogy a magas művészet sokszor nehezen érthető, nehezen adja meg magát, de arra buzdítják a gyerekeket, hogy ne féljenek tőle, mert nagyon sok érték van benne.

Lantos Mihály egyetemi tanár és tanulás-módszertani szakértő elmondta, hogy a hetedikes programban beszélnek a művészetekről, ezen belül a zenéről, komolyzenei betétekkel. Helyet kap az előadásban a magyar népmese, a magyar nyelv, szó lesz Bartók Béláról, meghallgatnak egy Radnóti-verset és 100 évvel ezelőtti fotókat is mutatnak a gyerekeknek.

Mint elhangzott, a negyedikeseknek interaktívabb, játékos előadást visznek, amelyben több a zene, és képzőművészeti alkotásokat is bemutatnak. Vonósnégyessel érkeznek, a zenészek a gyerekek közé ülnek be, és közösen játszanak el egy népdalt.

Az iskolák számára ingyenesen elérhető programra már elindult a regisztráció.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe. A program keretében koncertre, múzeumba, levéltárba is elmehetnek a gyerekek, sőt akár farmra is, ahol ősmagyar fajtákat ismerhetnek meg.

(MTI)