2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2019.09.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amelyet csütörtöktől lehet megtekintetni Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A világ szinte összes fontos tavalyi eseményéről manipuláció nélkül tudósít a World Press Photo kiállítás. A nemzetközi pályázat idei díjazott felvételei nagyon erősek a történetmesélésben, kiemelten foglalkoznak a női ügyekkel és a migrációval is - mondta a tárlatot bemutató szerdai sajtótájékoztatón Révész Tamás fotóművész és fotóriporter, a kiállítás főszervezője.

Hozzáfűzte: az idei World Press Photo sokkal nagyobb élmény lehet a látogatóknak a tavalyinál, hiszen bár drámai eseményekkel szembesülnek, nem annyira "durvák" a képek, mint amit az előző években megszokhattak.

Az idei World Press Photo kísérő kiállítása Borsi Flóra Imagine című tárlata. A mindössze 26 éves, itthon kevésbé ismert fotóművész mögött már az idősebb pályatársakat megszégyenítő életmű áll. Igazi szupersztár, akinek már a világ számos országában nyílt kiállítása. A munkája pont ellentéte a World Press Photo tényszerűségének, az alkotásain minden a szabad manipulációról szól - emelte ki Révész Tamás.

A sajtótájékoztatón Sophie Boshouwers, a World Press Photo Alapítvány kurátora hangsúlyozta: minden évben több mint 100 városban rendezik meg a World Press Photo kiállítást, ezek közül az amszterdami után a budapesti a leglátogatottabb tárlat. A tavalyi World Press Photo kiállítást 45 ezren látták a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2019-ben nyolc kategóriában - általános hírek, környezet, természet, hosszú távú projektek, portré, hír és sport, az év képe, valamint újdonságként az év képriportja - több mint 4700 fotográfus 129 országból több mint 78 ezer fotóval pályázott. A kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri.

Az idei World Press Photo pályázaton a természet kategóriát Máté Bence nyerte a Túlélési ösztön című békás fotójával. A világhírű természetfotós a sajtótájékoztatón elmondta: sosem készít kifejezetten pályázási szándékkal fényképeket, de az erdélyi Kovászna megyében készült felvétel esetében már az első pillanattól tudta, hogy jó pályamunka lehet belőle.

Máté Bence kitért arra is: fényképein a természet szépségeit igyekszik megörökíteni, általában nem a dráma érdekli. Az étkezési célból levágott lábú békák haláltusáját megörökítő kép abban az értelemben kilóg a sorból, hogy a témája a pusztítás maga.

A World Press Photo kiállítás megnyitóján Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: a kiállított képeken keresztül a földi élet végtelen gazdagsága és szépsége nyilvánul meg, ugyanakkor emlékeztetnek minket a globális, nemzeti és személyes felelősségre is, amivel a bolygónak, a szegényeknek, a menekülteknek, az üldözöttnek, a szükséget szenvedőknek tartozunk.

A World Press Photo kiállítás képei nehéz kérdéseket tesznek fel, és alkalmat teremtenek arra, hogy elgondolkodjunk a sajtó pluralitásán és szabadságán, az álhíreken - mondta René van Hell, a Holland Királyság budapesti nagykövete.

A 2019-es World Press Photo kiállítás október 23-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

(MTI)