2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2019.08.13.
Budatower - Mária Magdolna Torony
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Cím: Budapest 1014 Kapisztrán tér 6.

A tárlat ingyenesen látogatható szeptember 11-ig, minden nap 10 és 18 óra között.

Kalligráfia

A kalligráfia, görög eredeti neve szerint „szép írás”-t jelent, ezért sokan gondolják azt, hogy a kalligráfus ír. Kicsit szebben, mint az átlagember, de mégiscsak ír, tehát nem is olyan nehéz a dolga.

Valójában azonban nem ír, sokkal inkább rajzolja a betűket, így talán pontosabb lenne a betűrajz kifejezés, ha nem foglalta volna már le magának ezt a fogalmat a műszaki jellegű betű-szerkesztés.

Az írás története szinte egyidős az ember tudatos létezésének történetével. A rajzolt képek jelekké alakulása, egyszerűsödése maga az írás fejlődésének története. A betűkké stilizálódott jelek írása a tudás megőrzésének eszköze volt, de – a funkción túl – a megformálás szépsége, egyedisége is egyre fontosabbá vált az évszázadok során. Előtérbe került az írás szépsége, esztétikuma, sőt: művészi értéke. A kalligráfia mára önálló művészeti ággá vált, jeles képviselői éppoly tehetséges művészek, mint a festők, szobrászok, grafikusok. Mesterségbeli tudásuknak szerves része a kompozíció, a tipográfiai szabályok ismerete, az általuk létrehozott művek olyan – funkcionalitással is rendelkező – műalkotások, ahol a betűk, a szöveg esztétikuma a legfontosabb érték.

Novák Tamás

A Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakán szerzett diplomát 1987-ben.

Néhány évig középiskolai rajztanár volt. Mint alkalmazott grafikus 1995-től tevékenykedik, dolgozott grafikai stúdiókban, nemzetközi kiadóvállalatban, majd 2000-től különböző reklámügynökségekben grafikusként, art directorként, később pedig kreatív vezetőként.

Középiskolás korától folyamatosan, kisebb-nagyobb megszakításokkal foglalkozott a kalligráfiával, amely területen idővel professzionális alkotóvá vált.

Missziójának tekinti a kalligráfia magyarországi népszerűsítését.