2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
2019.07.29.
Szépművészeti Múzeum
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Már csak egy hétig, augusztus 4-ig látható Renoir tavasszal vásárolt remekművét bemutató kamarakiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A Fekvő női akt című alkotással, amely az intézmény elmúlt száz évének legjelentősebb értékű szerzeményezése, augusztus 8-től a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán találkozhatnak majd a látogatók.
A Fekvő női akt az intézmény elmúlt száz évének legjelentősebb egyedi értékű szerzeménye
A csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, azaz mintegy három és fél milliárd forintért került magyar tulajdonba.

A remekművet még egy hétig a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött, korábbi Renoir-festmény (Fiatal nő mellképe) és néhány, a 20. század első felében a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került modern francia műalkotás – Paul Gauguin, Paul Cézanne, Eugène Boudin, Maurice Denis, Charles-François Daubigny, Camille Pissarro, és Pierre Puvis de Chavannes festményei – társágában láthatja a nagyközönség.

A festmény több mint száztíz éve, 1907-ben már bemutatkozott Budapesten, a Nemzeti Szalon kiállításán, ám akkor azt a múzeum nem tudta megvásárolni. Most, a kormány támogatásának köszönhetően, Renoir remekműve visszatért Budapestre.

Az egyik legismertebb francia impresszionista mester alkotásának megvásárlása a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette: a The Times a nyár 25 legfontosabb látnivalója köré sorolta a Renoir remekművet bemutató tárlatot. A cikkben olyan bemutatók mellett szerepel a Szépművészeti kiállítása, mint a New York-i Metropolitan, a párizsi Louvre, a Pompidou, a firenzei Uffizi vagy a madridi Prado tárlatai. A tekintélyes brit napilap internetes kiadásában olvasható Wish you were here: 25 art shows to see around the world this summer című cikk is kiemeli, hogy Renoir 1903-ban festett, most megvásárolt alkotása a múzeum elmúlt száz évének legértékesebb vásárlása.