2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2019.06.24.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Június 24-től egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti emlékek helyreállítását támogató Népi Építészeti Program idei forrásaira.

A vissza nem térítendő támogatás egyedi támogatási kérelem benyújtásával igényelhető. A programmal kapcsolatos részletes információk június 24-től érhetőek el online - közölte a program hétfői sajtótájékoztatóján Vukoszávlyev Zorán szakmai vezető.

A kérelem formai és tartalmi követelményeit, a benyújtás módját, továbbá a bírálat menetét és főbb szempontjait a támogatási ismertető és a kérelem benyújtásához készülő nepiepiteszetiprogram.hu portálon található tájékoztató és részletes útmutató tartalmazza majd.

A forráson keresztül a kiíró célja a hagyományos építészeti értékek megőrzése és helyreállítása a hagyományos építési technikák újraélesztésével - mondta Vukoszávlyev Zorán.

A szakmai vezető hozzátette: az odaítélhető támogatás összege kérelmenként minimum 500 ezer, maximum 20 millió forint lehet. Idén a program keretében nemcsak felújításra, hanem az értékek feltárására is lehet támogatási kérelmet benyújtani.

A támogatási kérelmet a védelem alatt álló épületek tulajdonosai, vagyonkezelői, használói nyújthatják be. A támogatás mértéke természetes személyek esetén a beruházás megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80 százaléka, önkormányzatok és szervezetek esetén legfeljebb 50 százaléka. A hátrányos helyzetű kistérségekben található, 2000 fő alatti lakossággal rendelkező települések esetén az önkormányzatok támogatási mértéke a felmerülő összköltség legfeljebb 80 százaléka.

Mint Vukoszávlyev Zorán hozzátette, a program kettős célt szolgál: az épületek megőrzésén túl az értékfeltárást, az értékek bemutatását. Ennek megfelelően egyedi védelem alatt álló épületek kaphatnak támogatást. Ez nemcsak az országos védettségű, hanem adott esetben még műemlékként nem védett, csak helyi védettséggel rendelkező épületekre is vonatkozik.

A támogatás a népi építészeti emlékek veszélyelhárításához, állagmegóvásához, valamint részleges vagy teljes helyreállításához igényelhető, ha az az épített örökségnek műemléki értéket képviselő, védelem alatt álló eleme. Emellett pályázni lehet a területi védelem alatt álló együttesek meglévő egyedi történeti értékeit hordozó (jellemzően külső, homlokzati) elemek értékőrző megújításához is.

Kitért arra, hogy a pályázat keretében a mentori programnak köszönhetően szakmai segítséget vehet igénybe a beruházó, az építtető, a tulajdonos is. Ezáltal a megvalósulás folyamatát is segítik majd.

Földváry Gábor örökségvédelemért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt két év tapasztalatait kiértékelve szervezeti és szakmai változások történtek a programban. Az egyik legfontosabb szervezeti változás, hogy a Teleki László Alapítvány gondozásába helyezte a kormány a programot.

Mint hozzátette, ugyancsak minőségi változás, hogy a program nyomán egy szakértői hálózat áll majd az érintettek, tulajdonosok rendelkezésére. Ezen túl kibővül a bíráló bizottság is. A Magyar Művészeti Akadémia, az ICOMOS, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Építőművészek Szövetségének, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének bevonásával bírálják el, hogy ki részesüljön támogatásban.

A kormány által életre hívott, évi 1,5 milliárd forintos kerettel gazdálkodó Népi Építészeti Program célja a veszélyeztetett népi építészeti örökségünk, a népi műemlékek, a történeti értéket képviselő vidéki épített örökség megóvása, megőrzése, fenntartása.

A támogatási kérelmet a felhívás közzétételét követő 30 napon belül kell benyújtani a Teleki László Alapítvány által üzemeltetett digitális felületen (nepiepiteszetiprogram.hu). További információ a kapcsolat@nepiprogram.hu emailcímen kérhető.

(MTI)