2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
2019.06.05.
Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézete
hír, színházművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Prágai Quadriennálé, a színházi látványtervezők négyévenkénti nemzetközi seregszemléje 2019. június 6. és 16. között kerül megrendezésre. Immáron hagyományosan a magyar részvétel főszervezője a Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézete. A fesztiválon Magyarország idén három installációval vesz részt.

A Prágai Quadriennálé rendezői idén a képzelet, átalakulás és emlékezet hívószavai köré építették a kiállítás üzenetét, amely a fesztivál fődíját, az Arany Hármasfogatot (Golden Triga) idézi. E három szimbólum a kreatív folyamat három fontos állomását jelöli (további információ: http://www.pq.cz/).

A kiállítás központi, Országok és Régiók nevű szekciójában a Végtelen Dűne című installáció kerül bemutatásra, amely Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videoművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája. Az alkotás egy videóra és ledfalra alapuló komplex építmény, amely, míg kívül visszatükrözve mutatja környezetét, elmosva a térbeli határokat, addig belül homokdűnéket megsokszorozva kietlen és végtelen sivatag benyomását kelti. Az installáció célja annak felmutatása, hogy amíg a színházban a külvilág hatásai elől bújik el az ember, közben mégis közösségi élményként élheti meg a művészi tapasztalatot a többi látogatóval. A színházban egyszerre tudunk egyedül, mégis társaságban lenni.

A Diákszekcióban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem- Rippl-Rónai Művészeti Kar, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem látványtervezés, fényképészet és építészet szakos hallgatóinak installációja kerül megvalósításra. Projektjük, amely a Mi van a felhőben? címet viseli, részben a változékony képzeletre és az egymásba folyó gondolatokra, részben pedig a mai techno-kulturális világunkat is meghatározó számítógépes felhőre utal, amelyben képeket, terveket és egyéb felhalmozódó emléknyomokat őrzünk. A rengeteg plexicsőből összeálló plasztikus felhő-installációba belépve, a néző a négy egyetem hallgatóinak terveivel, formát kereső elképzeléseivel találkozik, melyeket végigkövetve bejárjuk a tervezési folyamat állomásait az ötlettől az elkészült alkotásig. Ezzel a sokrétegű értelmezéssel jeleníti meg a több város oktatási intézményeinek együttműködésében létrejött kiállítás a képzelet és utazás motívumait.

A színháztörténeti emlékezet bemutatását célzó Fragmentumok szekcióban Nagy Fruzsina, Andrássy úti villa című jelmeze látható a PestiEsti című 2007-es előadásból, mely mára már az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jelmeztárának műtárgya, és amelyet a kiállításon audiovizuális technológia segítségével keltünk újra életre.

A kiállítást egy térspecifikus előadásokat bemutató fesztivál és több performansz is kiegészíti, amelyek programjában szintén találkozhatunk magyar művészekkel. A prágai főszervezők meghívására látható lesz a Flock Project Vertikális tánc című produkciója, Bérczi Zsófia Morfománok és Somló Dávid Drift című performansza, valamint Nagy Fruzsina, Halas Dóra és a Soharóza kórus előadása, a Tabu kollekció is.

További részletek az alábbi linken olvashatók: https://oszmi.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=685&catid=2